Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul vrea să elimine tichetele de masă. Bonurile ar putea fi transformate în bani cash

Tichetele de masă ar putea să dispară, liderii Coaliției se gândesc să le înlocuiască cu bani pe care angajații să-i primească la salariu. În plus, cele trei milioane de salariați din mediul privat care au parte de acest beneficiu ar plăti și contribuții de sănătate pe aceste sume, pe lângă impozit pe venit. Propunerea din pachetul de măsuri fiscale stârnește deja nemulțumiri în domeniul HORECA, care ar pierde sumele cheltuite de angajați.

Ideea înlocuirii tichetelor de masă cu bani se bazează pe un calcul financiar al Coaliției: firmele emitente câștigă prea mult din comisioanele percepute de la angajatori și comercianți. Anul trecut, sumele încasate de cele trei companii de pe piață au depășit 100 de milioane de euro, în condițiile în care au fost emise bonuri în valoare de două miliarde de euro, potrivit specialiștilor din domeniu.

”Este o propunere pentru că companiile care emit aceste tichete au ajuns totuși la un comision destul de mare, din punctul meu de vedere 3% la emitere, 3% la colectare. Din informațiile pe care le am eu, dacă nu, înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate și încadrat cu 1% și avem doi angajați, e o astfel de șmecherii, nu le mai accept”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Guvernul cere plafonarea comisioanelor din valoarea toatală a bonurilor

În prezent, companiile care emit cardurile de tichete de masă percep comisioane de 6% din valoarea totală a acestor vouchere. Potrivit unor surse guvernamentale, Coaliția discută cu aceste companii posibilitatea de a plafona comisioanele la 2%. Dacă discuțiile nu vor ajunge la niciun rezultat, Guvernul planifică să elimine tichetele de masă, iar angajații care beneficiază de această facilitate să primească banii pe card alături de salariu.

Măsura ar tăia peste șase miliarde de lei din afacerile firmelor din HORECA. Potrivit estimărilor consultanților, încasările firmelor care oferă servicii de masă s-ar reduce cu 30%, în medie. În cele din urmă, renunțarea la tichetele de masă va afecta și bugetul statului.

Radu Tănase, membru în board-ul HORA:  ”În primul rând, prin cardul de tichete de masă există trasabilitate. Doi, prin cardul de tichete de masă obligăm cumva și ținem sub control evaziunea. Da, știm clar că acești bani sunt cheltuiți pentru masa zilnică sau pentru alimente. Trei, obișnuim și oamenii să învețe ce înseamnă digitalizare, să nu mai umblăm cu cash.”

Reprezentanții industriei i-au scris deja premierului și i-au cerut să nu înlocuiască bonurile de masă cu cash. Ar avea de pierdut și angajații: unii nu și-ar mai cumpăra mâncare din banii primiți. 

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”: ”Tichetele de masă, arată într-un studiu al Organizației Internaționale din Alimentație, că sunt factorul principal de creștere a productivității muncii. O creștere cu 1% a numărului de calorii pe masa zilnică a unui lucrător conduce la creșterea productivității muncii cu 2,7.”

Coaliția discută și despre taxarea tichetelor cu 10% pentru contribuțiile de sănătate, pe lângă impozitul pe venit de 10%, reținut în prezent. De anul viitor, valoarea unui bon de masă va crește de la 35 la 40 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE