Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Alianța PSD-PNL ar câștiga alegerile europarlamentare. AUR ar fi pe locul al doilea

În primul sondaj INSCOP după anunțul listelor comune, intențiile de vot scot la iveală o preferință majoră a românilor pentru candidații coaliției PSD-PNL la alegerile europarlamentare, cu 43,7%. Însă procentul reprezintă o scădere cu 5% față de sondajul de luna trecută.

Sondaj. Majoritatea românilor ar alege candidații pe liste comune PSD-PNL

Urmează cei de la AUR, cu un procent suprinzător de mare, 20,6%, iar Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) are 17,7%. La mare distanță, pe locul 4, vine partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, iar pe 5 este UDMR, cu 3,9% în intenția de vot. Dintre cei chestionați, 51,3% au o părere bună despre faptul că PSD și PNL au liste comune.

  • 57% din români susțin comasarea alegerilor, iar 36,2% au o părere negativă, conform sondajului. Dintre cei 57%, majoritatea siunt votanți PSD-PNL, adică 76%, iar o opinie favorabilă o au și 50% din votanții AUR.

În ceea ce privește participarea la alegerile comasate din 9 iunie (europarlamentare cu locale), aproape 60% din români spun că vor merge cu siguranță la vot.

În ceea ce privește intenția de vot la alegerile locale, lupta e mai strânsă. La consiliile locale, PSD ar obține 30,6%, urmat de PNL, cu 25,6% și AUR, cu 17,4%. La distanță mare urmează Alianța Dreapta Unită, cu 9,8%. La acest capitol, plusează liberalii, cu o creștere semjificativă față de luna trecută.

Întrebaţi despre intenţia de participare la scrutinul din 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale, aproape 60% dintre cei chestionaţi afirmă că în mod cert vor merge la urne.

Sondajul INSCOP a fost realizat în perioada 22-29 februarie, la comanda News.ro, prin metoda CATI (chestionare telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE