Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale 2024. Românii au o lună pentru a-și face viza de flotant. Perioada, insuficientă pentru a avea drept de vot

Românii vor mai avea o lună la dispoziție pentru a-și face viză de flotant, dacă își doresc să voteze la alegerile locale.

Guvernul va adopta joi Ordonanța de Urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, ordonanță care va permite viză de flotant cu drept de vot, cu 60 de zile înainte de alegeri.

Timpul scurt poate produce confuzie și o prezență mai slabă la alegeri, susțin unii experți.

După decizia Coaliției de a comasa alegerile locale cu europarlamentare a apărut următoare problemă.

Potrivit actualei legi, românii trebuiau să aibă reședință în localitatea unde vor să voteze, cu cel puțin șase luni înainte de alegeri.

Așadar românii care locuiesc în altă localitate față de adresa din buletin și vor să voteze au nevoie de viză de flotant.

Potrivit OUG 97/2005, reşedinţa se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la o adresă considerată „secundară”.

Experții spun că e o procedură greoaie

Apoi merge cu actul de identitate la Evidența Populației unde completeze o cerere însoțită de documente doveditoare pentru a obține statutul de reședință. O procedură greoiae, spun unii experți.

Pentru a putea vota pe lista permanentă, e nevoie de încă un pas.

”Dacă nu se face înregistrarea cu 45 de zile înainte de data alegerilor, nu este neaparat o problemă pentru că alegătorul respectiv poate să voteze pe lista suplimentară.

Adică ori votează pe lista permanentă unde are domiciliu ori votează pe lista suplimentară unde are reședință.”, a declarat Septimius Pârvu, expert Forum.

Stabilirea reședinței se face pentru cel mult un an, cu posibilitatea de reînnoire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE