Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robert Fico, după câștigarea alegerilor parlamentare din Slovacia: Vom face tot ce putem pentru a organiza negocieri de pace

Fostul premier slovac Robert Fico ar urma să fie mandatat luni de preşedinta Zuzana Caputova să formeze Guvernul, în condițiile în care partid social-democrat Smer-SD a câştigat alegerile parlamentare, după ce a promis în campanie sistarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Fico a afirmat că Slovacia are ”probleme mai importante” decât ajutorul şi relaţiile cu Ucraina, însă a promis că nu va schimba orientarea politicii externe dacă ajunge din nou premier și că va face ”tot ce poate” pentru a organiza cât mai repede negocieri de pace între Rusia și Ucraina, conform Agerpres.

”Noi considerăm că Ucraina este o imensă tragedie pentru noi toţi. Dacă Smer va fi însărcinat să formeze Guvernul (...), vom face tot ce putem pentru a organiza negocieri de pace cât mai repede posibil", a declarat Fico.

De altfel, fostul premier slovac a dat de înțeles că poziţia sa faţă de Ucraina rămâne neschimbată, adică se va opune continuării ajutorului militar pentru Kiev, nu însă şi celui umanitar, conform sursei citate.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Guvernele de centru-dreapta din Slovacia au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii. Au furnizat Armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, precum și alte arme şi cantităţi de muniţii.

În schimb, social-democratul Robert Fico a dat asigurări că ”orientarea politicii externe a Slovaciei nu se va schimba, dar aceasta nu înseamnă că nu vom fi critici în unele chestiuni europene".

Liderul Smer-SD a făcut referire în mod special la problematica migraţiei, în condiţiile în care teritoriul slovac este tranzitat tot mai mult de migranţii ilegali care încearcă să ajungă în Occident. De altfel, Comisia Europeană a inclus cote obligatorii de refugiaţi în proiectul pactului european privind migraţia.

Până în acest moment, Fico a promis că va restabili controalele la graniţa cu Ungaria dacă va ajunge premier.

Negocieri pentru formarea Guvernului în Slovacia după alegerile parlamentare

În Slovacia se anunță negocieri dificile pentru formarea unei majorităţi, după ce preşedinta de dreapta Zuzana Caputova, cu care Robert Fico se află în conflict, îl va desemna să formeze Executivul.

Fico a catalogat-o pe Caputova drept o "marionetă" a Statelor Unite şi o susţinătoare a intereselor lui George Soros. În urma acuzațiilor, Zuzana Caputova l-a dat în judecată pe Fico, pentru defăimare.

Între timp, Administrația Prezidențială a Slovaciei a anunțat că Zuzana Caputova urmează să ofere luni partidului care a câştigat alegerile mandatul de formare a Guvernului. Comunicatul preşedinţiei nu precizează, însă, numele acestei formațiuni politice.

”În spiritul tradiţiei noastre constituţionale, voi încredinţa mâine formarea Guvernului câştigătorului alegerilor", se arată în comunicat.

Rezultatele alegerilor parlamentare din Slovacia

Smer-SD, partidul condus de Robert Fico, a obţinut aproape 23% din voturi la alegerile de sâmbătă, în vreme ce formaţiunea din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obţinut puţin peste 17% din voturi. Pe a treia poziție s-a clasat formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD şi condus de fostul premier Peter Pellegrini, care va avea un rol decisiv în formarea majorităţii, notează sursa citată.

Pellegrini, care a fost succesorul lui Fico în postul de premier, a dat de înţeles că ar înclina către o alianţă cu acesta, deşi îşi păstrează opţiunile deschise.

Într-o coaliţie condusă de Robert Fico ar mai putea intra şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS), care a obţinut aproape 6% din voturi, precum şi alte mici partide de orientare conservatoare care au intrat în noul Parlament. În consecință, Fico a dat de înțeles că nu se aşteaptă ca negocierile pentru formarea viitorului Executiv să dureze mai puţin de două săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE