Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marș antiguvernamental în Polonia, înaintea alegerilor parlamentare. Sute de mii de oameni, în stradă

Sute de mii de persoane s-au adunat, duminică, în centrul Varșoviei, pentru a participa la un marş antiguvernamental, după cum a anunțat liderul Opoziției poloneze, Donald Tusk. Manifestația este organizată cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, despre care Platforma Civică (PO), partidul de Opoziție condus de Tusk, susține că ar putea decide viitorul democratic al Poloniei în Uniunea Europeană, notează agențiile France Presse și Reuters, citate de Agerpres.

”Când văd aceste sute de mii de chipuri zâmbitoare, simt că se apropie un moment decisiv în istoria ţării noastre.

Se apropie marea schimbare. Acesta este un semn al renaşterii Poloniei", a afirmat Donald Tusk, fost premier polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, în faţa mulţimii adunate în piaţa centrală din Varşovia.

Lech Walesa a anunțat că participă la marș

”Marşul unui milion de inimi”, așa cum a fost numit de liderul Opoziției poloneze, a început la ora 10:00 GMT (ora 13, ora României). Se dorește a fi ”unul dintre cele mai mari evenimente” din istoria modernă a Poloniei şi se va număra printre "cele mai mari manifestaţii din Europa din ultimii ani", a dat asigurări Donald Tusk

Lech Walesa, fost preşedinte şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 a anunţat că va participa la marş, așa cum au promis mai mulți lideri ai partidelor de Opoziţie.

"Toată lumea investeşte în locuri de muncă, în lupta împotriva schimbărilor climatice. Iar nouă ni s-au refuzat aceşti bani pentru că cineva a decis să distrugă democraţia în Polonia", a afirmat la rândul său primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, prezent şi el la miting.

Duminică, liderii Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, vor organiza la rândul lor un miting în oraşul Katowice, din sudul ţării.

La începutul lunii iunie, aproximativ 500.000 de persoane au ieşit în stradă la Varşovia la apelul Platformei Civice a lui Donald Tusk, pentru a protesta față de "costul ridicat al vieţii, fraudei şi a minciunilor" şi pentru a susţine "democraţia, alegerile libere şi UE".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE