Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Slovacia. Rezultate parțiale: Un politician prorus este aproape de victorie

Partidul populist prorus Smer a ieșit învingător la alegerilor parlamentare din Slovacia, conform rezultatelor preliminare. Prin urmare, Slovacia, stat membru al UE și NATO, ar putea să treacă printr-o schimbare politică importantă, iar Guvernul să fie condus de o persoană care militează pentru aprofundarea relațiilor cu Rusia.    

01/10/2023 , 14:35

Robert Fico și său partidul său populist, la un pas de a câștiga alegerile parlamentare din Slovacia

Politicianul prorus Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia, după ce a promis că va opri acordarea de ajutor militar Ucrainei. Smer, partidul său, se află într-o poziție privilegiată pentru a începe discuțiile privind formarea unui nou Guvern, în vreme ce rivalii liberali spun că vor căuta parteneri pentru a împiedica revenirea la putere a fostului premier de stânga, relatează agenția Reuters.

După numărarea a 99,98% dintre voturile exprimate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER-SSD al lui Fico a obținut aproape 23% din voturi, urmat de partidul Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă, PS) cu aproape 18%.

Câștigătorul alegerilor parlamentare urmează să primească un mandat politic din partea președintelui Zuzana Caputova pentru a coagula o majoritate și a forma un Guvern.

Știrea inițială:

Partidul de stânga Smer, condus de fostul premier, Robert Fico, s-a remarcat printr-o campanie pro-rusă și antiamericană. Formațiunea militează pentru oprirea ajutorului militar oferit Ucrainei și a criticat multe dintre politicile UE și NATO.

După numărarea a peste 90% din voturi, formațiunea populistă se plasează pe primul loc și se bucură de sprijinul a aproape 24% dintre alegători. 

Cu aproape 16% din voturi, partidul pro-occidental Slovacia Progresistă se plasează pe locul doi.

La mică distanță, cu peste 15% din voturi,  este partidul Hlas (Vocea), o altă formațiune de stânga. Aceasta este condusă de Peter Pellegrini, un fost adjunct al prorusului Robert Fițo.

Cum afectează alegerile din Slovacia ajutoarele pentru Ucraina

Potrivit Reuters, un Guvern condus de Robert Fico ar însemna că Slovacia s-ar alătura Ungariei în rândul statelor UE care contestă consensul blocului comunitar în privința ajutorului acordat Ucrainei. De asemenea, o victorie a social-democraților ar însemna că Slovacia s-ar putea număra printre statele conduceri ostile liberalismului, precum Polonia care va organiza alegeri parlamentare în luna octombrie.

Dacă Guvernul va fi format de Progresivne Slovensko (PS, Slovacia progresistă), liberalii promit continuarea politicii externe actuale, ce implică un sprijin conserabil pentru Ucraina și plasarea țării în rândul celor care implementeză măsuri ecologiste și sunt favorabile drepturilor comunității LGBT.

Nici tabăra fostului premier Fico și nici cea liberală nu ar obține peste 50% din voturi, ceea ce înseamnă că formarea Guvernului va depinde și de voturile obținute de partide mici, printre ele și o formațiune de extremă-dreaptă.â

Pentru slovaci sunt însă importante în primul rând problemele interne: inflaţia de 10%, cea mai înaltă din UE, şi finanţarea sistemului de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE