Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin promite reconstrucția regiunilor ucrainene ocupate pe care Rusia în urmă cu un an

Regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, afectate de război, vor fi reconstruite. Anunțul a fost făcut sâmbătă de președintele Vladimir Putin, la un an de când Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii.

Liderul de la Kremlin a susținut că vor fi reconstruite "şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, se arată într-un comunicat al președinției ruse, conform Agerpres. Putin a precizat că toate regiunile ruse acordă un ”ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie.

”În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a precizat Vladimir Putin.

Occidentul acuză Rusia că a anexat patru regiuni ucrainene prin referendumuri frauduloase

Rusia este acuzată că a încălcat legislaţia internaţională, în momentul în care a oficializat anexarea celor patru regiuni ocupate din Ucraina prin referendumuri catalogate drept ca frauduloase şi nelegitime pe plan internațional.

La 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene anexate, pe care le-a proclamat drept componente ale Rusiei, notează sursa citată.

De altfel, liderul de la Kremlin a precizat sâmbătă că anexarea celor patru regiuni ucrainene este ”un eveniment istoric şi predestinat”, cu toate că această decizie nu este recunoscută de majoritatea statelor lumii. În plus, Putin le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, menționând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând.

”Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”, a mai spus Putin.

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE