Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban nu crede că Ucraina va adera la UE din cauza războiului. ”Aș fi prudent cu aceste planuri ambițioase”

Premierul ungar Viktor Orban a pus la îndoială perspectiva ca Uniunea Europeană să înceapă în curând negocierile de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, fiind de părere că este nerealist să fie lansat procesul de aderare cu o țară aflată în război, relatează Euronews.com.

Într-un interviu acordat postului public de radio din Ungaria, Viktor Orban a evidențiat că aderarea unui stat la Uniunea Europeană necesită votul în unanimitate al celor 27 de țări membre. În cazul Ungariei, Orban a precizat că Parlamentul de la Budapesta ar trebui să dea undă verde Ucrainei, care are planul ambițios de a adera la UE în termen de doi ani.

”Când sunt în plen, nu cred că există o dorință insurmontabilă din partea Parlamentului ungar să voteze în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană în termen de doi ani. Așa că aș fi prudent cu aceste planuri ambițioase", a declarat Orban, conform sursei citate.

UE a acordat Ucrainei statutul de candidat, într-un gest extrem de simbolic, în iunie anul trecut, în urma invaziei Rusiei. Liderii UE ar urma să decidă dacă vor demara negocierile de aderare cu Ucraina în cadrul unui summit din decembrie.

În contextul în care UE i-a blocat fondurile europene din cauza unor presupuse încălcări ale statului de drept și a corupției, Ungaria a avut divergențe cu oficialii de la Kiev în ceea ce privește drepturile minorității etnice maghiare din vestul Ucrainei.

Chiar dacă a primit refugiați ucraineni și a condamnat invazia rusă, Budapesta a păstrat relații apropiate cu Moscova și s-a opus furnizării de arme sau de asistență economică Ucrainei.

Viktor Orban a precizat vineri că UE ”va trebui să răspundă la întrebări foarte dificile până când vom ajunge în punctul în care vom putea decide chiar dacă vom începe negocierile”.

"Când vom discuta la Bruxelles, în toamnă, despre viitorul Ucrainei, nu vom putea evita întrebarea dacă ne putem gândi serios la aderarea unei astfel de țări.

Putem începe negocierile cu o țară care se află într-un război teritorial? Nu cunoaștem dimensiunea teritoriului acestei țări, deoarece este încă în război, și nu știm care este populația sa, deoarece aceasta fuge. ... Admiterea unei țări fără a-i cunoaște parametrii ar fi fără precedent", a menționat șeful Guvernului de la Budapesta.

Mai mult, Orban a afirmat luni în Parlamentul ungar că Guvernul său ”nu va sprijini Ucraina în nicio problemă internațională" până când drepturile minorității maghiare din vestul Ucrainei nu vor fi restabilite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE