Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Ce ați învățat de la Dumitru Buzatu?" Replica noului șef al PSD Vaslui: "Istorie, geografie"

După ce Dumitru Buzatu a fost filmat în timp ce lua mită 1,25 milioane de lei într-o geantă de bani în portbagajul mașinii, PSD Vaslui are un nou șef interimar, în persoana europarlamentarului Dragoș Benea. În direct la Euronews România, acesta a fost întrebat, în cadrul emisiunii Vocile care contează, cum caracterizează el acest scandal-monstru al mitei în portbagaj.

Dragoș Benea, despre flagrantul lui Dumitru Buzatu: "Halucinant, un pumn în plex"

Dragoș Benea, președinte interimar PSD Vaslui: "Halucinant, acesta este cuvântul. A fost un pumn în plex pentru organizația PSD Vaslui și cred că pentru întreg PSD. Sunt imagini fără precedent, în ultimii 10-20 de ani din România nu am văzut asemenea imagini. Nu m-am așteptat. (...)

A fost o reacție rapidă a președintelui Ciolacu și a partidului față de niște imagini stupefiante. Mi-aș fi dorit să nu existe acea vineri fatidică pentru județul Vaslui și PSD Vaslui, dar viața bate filmul și vedeți că oameni care au avut legături extrem de apropiate au ajuns într-un punct unde poate acum un an, doi, trei, zece, nu-și imaginau că vor ajunge."

Dragoș Benea susține că reacția lui Marcel Ciolacu este una normală față de Buzatu, pe care l-a demis imediat din toate funcțiile. Totodată, europarlamentarul PSD a fost întrebat dacă a fost prima dată când Dumitru Buzatu a luat mită: "E prima dată, eu nu am o cronologie a luptei anticorupție în județul Vaslui, dar nu îmi amintesc scandaluri de acest gen. Cu siguranță, în cazul lui Dumitru Buzatu, a fost prima. Nu pot specula. Ce ar fi să speculez eu că au mai fost 5 sau 7? Nu știu dacă a fost un caz singular."

Termenul de baron local este cunoscut în România încă din anii 2000, după cum a subliniat chiar Victor Ponta. Întrebat despre acest termen, Benea a dat repede răspunsul: "Îmi este cunoscut termenul de baron local, a apărut în anii 2000, pe teoria centrului imaculat, nu există nimic la centru, totul este în teritoriu. A prins cam în toate județele și nu s-a lipit numai de PSD, ci s-a lipit și de alte partide. Nu putem generaliza, dar evident că există oameni care au marcat istoria unor județe, din punct de vedere politic și administrativ, oameni care nu sunt singuri, sunt înconjurați de colaboratori, de prieteni.

Nu aș spune că Dumitru Buzatu era baron local. Faptul că era în politică de 30 de ani și președinte al organizației de peste 20 de ani și președinte al CJ de 11 ani, poate acredita ideea că e un om care ar stăpâni județul. Dar e departe de ceea ce vreți să spuneți prin a fi baron local. Sunt județe în România unde sunt oameni care fac totul. Nu cred că era cazul domnului Buzatu la Vaslui."

Dragoș Benea: "Sunt încrengături primejdioase"

Întrebat dacă există în PSD baroni locali, Dragoș Benea a fost sigur: "În momentul acesta? Nu cred că mai există, în accepțiunea integrală a acestui cuvânt. Au fost, da. Păi a fost domnul Mischie, a fost domnul Oprișan. Faptul că ginerele acelui asfaltator a fost prefect și este actualmente deputat acreditează acest lucru. Sigur că există niște ciudățenii. Asta nu înseamnă neapărat că Buzatu e baron, ci înseamnă niște încrengături primejdioase și niște incompatibilități care nu ar fi trebuit să existe și care acum își arată fața perversă sau urâtă."

  • Dragoș Benea: "De la Buzatu puteai învăța istorie, geografie"

Discuția a continuat, iar Dragoș Benea a fost întrebat dacă a avut ceva de învățat de la Dumitru Buzatu și cum l-ar caracteriza el.

Dragoș Benea: "Cum l-aș defini eu pe Dumitru Buzatu? Hmmm, îmi puneți o întrebare...Lucrurile încă sunt la cald. Nu îl pot defini într-un cuvânt. Este un om citit, educat, cu multe cunoștințe, cu multe povețe, adică îți făcea plăcere să stai de vorbă cu el, dar asta nu scuză cu nimic evenimentul. Cum l-am cunoscut? Deci nu te plictiseai dacă stăteai cu domnul Buzatu la o discuție, ba chiar aveai lucruri de învățat, istorie, geografie, filosofie."

În câteva secunde, Dragoș Benea și-a nuanțat răspunsul: "Nu am învățat, nu am spus că am avut eu de învățat, am spus că puteai purta un dialog extrem de amplu cu dânsul, nu că am avut de învățat. Eu mi-am condus și îmi conduc organizația cum cred eu mai bine, nu am fost ghidat de stilul de management al domnului Buzatu. Dimpotrivă, eu am găsit astăzi, la Vaslui, o organizație care are niște lucruri de recuperat. E o organizație destul de ermetică, destul de închisă, care acceptă cu greu imputuri din exterior, inclusiv discuția interimatului."

Noul șef al PSD Vaslui va avea de păstorit cel mai sărac județ al țării, conform statisticilor. De exemplu, conform previziunilor penytru finalul anului 2023, PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.500 de euro în județul Vaslui.

Dragoș Benea: "Este o imagine greșită aruncată pe județul Vaslui (n.r.: că ar fi cel mai sărac județ), sunt indicatori la care județul Vaslui stă mai bine, la alții nu. Nu pot să fie toate județele fruntașe, nu? Că altfel am fi Bavaria, am fi Germania dacă toate ar fi Bavaria. În orice țară există o regiune cu cei mai scăzuți indicatori, nu sunt toate la egalitate, nu sunt la fel de puternice, nu au toate cilindreele mari. Toată lumea vorbește despre Vaslui ca despre un județ de care ar trebui să ne fie rușine, dar eu vă spun că nu este așa. (...) Nu e cazul să facem din Vaslui Cenușăreasa României, pentru că chiar nu e cazul."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE