Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Eu știu unde sunt banii". Victor Ponta a găsit "vinovații" pentru măsurile fiscale dure luate de Guvern

Guvernul și-a asumat răspunderea pe noile măsuri fiscale, care au fost criticate de multă lume. În direct la Euronews România, fostul premier Victor Ponta a explicat de ce s-a ajuns la aceste măsuri de criză.

Victor Ponta: "De ce nu s-au luat până acum aceste măsuri? Din lașitate politică"

Victor Ponta, lider Pro România: "Domnul Ciolacu nu a venit la Guvernare în urmă cu două-trei luni și a zis: băi, m-am hotărât să măresc toate taxele. După pandemie, războiul din Ucraina, schimbări de guverne, România a intrat, din punct de vedere fiscal și bugetar, pe un tobogan în care, cu cât treceau lunile, gaura care ne aștepta la capătul toboganului era mai mare.

Dacă am fi fost serioși, ca țară și guvern, în 2021, când s-a adoptat PNRR-ul, în urma căruia urmează să primim 70 de miliarde, acolo erau trecute toate chestiile astea adoptate de Ciolacu. Și modificările la microîntreprinderi, și modificările legate de TVA, și scoaterea acelor subvenții, și scutiri din agricultură, construcții. Oamenii nu le știau, dar noi , cei din mediul politic, le știam toți. De ce nu s-au adoptat? Din lașitate politică.

În 2020-2021 cine era? Orban, Cîțu, Ciucă, USR, PNL, iar după aceea a venit și PSD. După pandemie, România s-a prăbușit în ceea ce privește nivelul împrumuturilor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul balanței comerciale.

Toată lumea a mutat necazul ăsta, fiecare a împins mortul mai încolo și a rămas la Ciolacu, venit de două luni, să-l îngroape. Și i s-a spus: fii atent că deficitul e mult mai mare decât l-am pus în buget. Cred că din lipsă de curaj politic (n.r.: nu a fost luată această măsură când a venit guvernul PSD-PNL, în 2021), cred că domnul Ciolacu cam asta sugerează, fără să-și atace aliații. Și noi, în fiecare lună, am adâncit groapa deficitului."

Victor Ponta: "Domnul Ciucă e șef PNL, dar să fim serioși că Iohannis e șeful PNL"

După ce a fost prim-ministru, Victor Ponta a căpătat suficientă experiență privind scena politică. În acest sens, el susține că România nu a ajuns brusc în această situație, ci în timp. Astfel, Ponta a identificat și unul dintre vinovați.

"Eu am condus un guvern PNL-PSD și au fost lucruri pe care le facem, că eram cu FMI, aveam de plătit datorii. Și s-au făcut. Domnul Ciucă, nefiind un om politic - dar e un om pe care eu îl apreciez foarte mult ca persoană, ca militar - s-a trezit în fruntea guvernului, era șef la PNL, dar să fim serioși că șef la PNL e Iohannis, nu Ciucă. Deci domnul Iohannis a împins chestiile astea, le-a tot împins până au picat la PSD, la Ciolacu.

Eu vă explic cum s-a ajuns aici, nu vreau să trag concluzii politice. Eu vă explic economic și tehnic, ca să înțeleagă orice om. În 2021, România avea o infecție la braț, care trebuia operată atunci. A venit guvernul Cîțu cu PNL-USR și a zis: 'las-o, mă, pune-i un pansament că mai trece'. Până a venit Guvernul Ciucă, era tot brațul cangrenat și Ciucă nici el nu a vrut să zică: 'hai să ne apucăm'. Și a venit domnul Ciolacu și deja jumătate din corp moare dacă nu-l operează. A funcționat, până la urmă, coaliția asta, doar că a funcționat prea târziu și durerea e mult mai mare, gaura de astupat e mult mai mare.

Eu am luat datele oficiale. După 2019, de la 50 de miliarde de euro, cât avea România datorie publică, am ajuns la 150 de miliarde. Sigur că întrebarea oricărui român e: 'băi și unde-s banii?' S-au păpat, ca să zic așa. Eu știu unde sunt banii, s-au dus într-un circuit pe care l-au aplicat și alte țări, de exemplu Grecia, în 2010. Și anume, ne-am împrumutat, am dat funcționarea instituțiilor, salarii, pensii, subvenții, oamenii s-au dus și au cumpărat mere din Polonia, cuie din Turcia, energie din Ucraina, adică nici nu au rămas la noi banii, noi am rămas cu datoria."

Ar trebui să se rupă coaliția de guvernare?

În ultima vreme, în cadrul Coaliției de guvernare au existat multe tensiuni și păreri contradictorii. În aceste condiții, multă lume chiar și-a pus întrebarea dacă această alianță ar trebui să se rupă.

Victor Ponta: "(Ar trebui să mai stea împreună PSD și PNL dacă nu mai funcționează coaliția?) Păi nici nu are cine altcineva. Nu au luat la timp măsurile, le-a luat Ciolacu în ceasul al 12-lea. Dacă mă întrebați, eu îmi asum acest răspuns. Se știa boala, se știa din 2020-2021 că avem derapaje la deficitul bugetar, la deficitul de cont curent, avem încasări și cheltuieli care depășesc numărul de angajați la stat. Pe vremea mea erau foarte mulți, 1.1 milioane. Acum sunt 1.3 milioane.

Pe vremea mea, salariul mediu la stat era 300 de euro, iar acum e 1.500 de euro. Nu ai cum să susții un stat din ce în ce mai consumator, în condițiile în care economia a fost lovită de pandemie și de măsuri proaste în pandemie, de războiul din Ucraina, care ne costă foarte tare prin prețul la energie, iar cum acum e necazul cu grânele, ș.a.m.d. Deci pe de o parte, economia a mers în jos, iar pe de altă parte, cheltuielile au mers în sus. Până la alegeri nu cred că există altă soluție, că matematica electorală e foarte simplă. După alegeri, vom vedea ce decid oamenii.

Liste comune? De ce? Vă spune cineva care a făcut liste comune cu PNL din 2012, din următoarele motive: 1. ne luptam cu Băsescu și PDL, aflat la guvernare. Ei sunt la guvernare acum, cu cine se luptă? 2. sistemul electoral, în 2012, era acel uninominal, pe colegiu. Adică putea să ia pesedistul 20, penelistul 10 și să nu intre niciunul. Acum cu cine se bat? Cu AUR? Înseamnă că îl fac pe AUR mai tare decât e. În mod normal, PSD bate singur AUR, nu are nevoie de PNL. Nu știu ce vor decide, treaba lor. Dar până la urmă, cred că vor lua mai puțin împreună decât separat. Dar importat e cum merge economia."

De ce ar fi utilă măsura noului impozit asupra băncilor

Una dintre cel emai controversate măsuri a fost cea de impozitare cu 1% a cifrei de afaceri a băncilor. Victor Ponta a explicat cum vede el această chestiune.

"(Măsurile fiscale oferă predictibilitate?) Dacă rămân așa, da. În 2015 am discutat, din inuarie până în octombrie, până s-a adoptat codul, cu absolut toată lumea, ne-am întâlnit de 100 de ori, toată lumea a zis da, o susținem și nu mai modificăm timp de 10 ani. S-a modificat de 571 de ori. Păi nu oferă predictibilitate, este o măsură de criză, luată într-un moment de criză.

Dacă se lua măsura în urmă cu un an sau doi, durea mai puțin și erau mai puține măsuri. De exemplu, chestia asta cu impozitul pe cifra de afaceri a băncilor. Orice om să zică că băncile o să pună banii în creditele noastre. Dar și cealaltă opinie e corectă, pe care o susțin: anul trecut, băncile din România au făcut cel mai mare profit din istorie. Bravo lor! Eu cred foarte tare în capitalism, mulți râd de mine că susțin că sunt singurul premier liberal care a scăzut toate taxele, nu le-a crescut. Eu mă bucur că băncile fac profit, dar fiind România în situație de criză, ajutați-ne și pe noi un an-doi să ieșim din criză.

Chestia cu tichetele de masă e o măsură socialistă, importată din Franța, dar pe care eu o cred o măsură bună. Îi dai ceva în plus omului la salariu, îl scutești de impozit și de anumite taxe la ceea ce-i dai, dar banii nu poate să-i folosească decât pentru mâncare. Nu poate să-și ia alcool, țigări, nu poate să joace la păcănele. Venise cineva cu ideea să le scoatem de tot. Și am întrebat care e ideea? Pentru că de fapt ne ajută să fiscalizăm și să-i ajutăm pe oameni să consume lucruri bune, nu rele."

În final, Victor Ponta a subliniat din nou care este unul dintre "vinovați".

"Sunt măsuri de criză, nu sunt socialiste. Eu veneam în 2015, când am luat acele măsuri, după un guvern de 3 ani și jumătate, coerent dpdv economic. Gândiți-vă că orice firmă schimbă în 8 ani 9 directori generali. Vă anunț că închidem, dăm faliment.

Asta e România. Suntem cea mai impredictibilă țară, dpdv politic, pentru că nimeni nu a schimbat 9 prim-minișitri în 8 ani. Nu e normal, dar e o situație de criză acum. Poporul are mereu dreptate, dar poporul l-a vrut pe domnul Iohannis, să schimbe 9 premieri în 8 ani. Eu ce să fac? Că eu sunt unul dintre cei schimbați. Dar dacă l-a vrut poporul pe Iohannis, să respectăm ce vrea poporul. Tot poporul a vrut să nu mai fie PSD, ci PNL cu USR. Păi poporul decide. Eu nu am fost de acord."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE