Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Guvernul și-a asumat răspunderea pe măsurile fiscale. Ciolacu: "Astăzi se termină cu șmecheria. Măsuri dure trebuie luate"

Publicat de: Euronews

Guvernul și-a asumat răspunderea pe noul pachet de legi financiar-bugetare. Premierul Marcel Ciolacu a garantat chiar cu mandatul său aceste măsuri, care trebuie adoptate de urgență.

Guvernul și-a asumat răspunderea pe legile fiscale

"Vin astăzi în fața dumnevoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care-l conduc, pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici și cu foarte mulți bani se credeau de neatins. Vă spun cu toată responsabilitatea: de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu privilegiile la stat, s-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat și mai ales s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală.

La fel ca toți românii, și eu m-am săturat de ipocrizie, m-am săturat să aud că, dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci, sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții sau facilități fiscale, atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea. M-am săturat să văd că unii își încasează lună de lună salariul fără să aibă vreo performanță, în vreme ce alții trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu.

M-am săturat să văd cum unii își pot plăti corect toate taxele, contribuțiile și impozitele, iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu se poate să fii corect. Trebuie să înțelegem cu toții că așa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe. Nu mai putem să ne mințim unii pe alții.

Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu risipa bugetară"

Nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu fără să dăm nimic în schimb. Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți cei care muncesc, indiferent unde muncesc, la stat sau la privat.

Măsurile cu care vin astăzi în fața Parlamentului au fost dezbătute îndelung. Ele nu sunt o simplă reacție la nevoile de acum ale statului. În ultimele luni am avut un dialog public consistent și ne-am întâlnit cu toți cei care au avut ceva de spus pe acestă temă.

Astăzi îmi asum răspunderea pe un set de măsuri, dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă de fapt o reașezare a statului pe baze mult mai corecte și echitabile. Este un efort național, al României, din 2023, pentru a avea o economie mai puternică și a trăi mai bine și în 2025, și în 2030.

Nu vreau să văd o nouă generație îndatorată doar pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic. Știm că românii vor un stat mai implicat și mai eficient, cu servicii publice mai bune, susținute de o economie dinamică.

În următoarele săptămâni vom demara un proces de simplificare a legilor țării astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectorul privat și de statul român să poată fi valorificate la justa valoare.

Aceste obiective nu pot fi atinse fără organizare, fără simplificare, fără un buget mai puternic al statului, care să-i ajute pe români să treacă peste crizele cu care ne confruntăm și noi, dar și celelalte state din Europa și din restul lumii.

Premierul Ciolacu: "Astăzi se termină cu șmecheria"

Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză, nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care își achită impozitele și taxele la stat. Cred însă că măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această țară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit și real între Guvern și mediul de afaceri.

În ultimele luni, foarte multe persoane ne-au sugerat că nu este momentul să luăm aceste măsuri înaintea unui an electoral fără precedent, cu patru rânduri de alegeri, că ar fi mai bine să ascundem problemele sub preș și să amânăm toate aceaste măsuri după alegeri, când românii nu mai pot sancționa prin vot pe nimeni. A nu face nimic pentru că vin alegerile și nu trebuie deranjat nimeni, nici măcar cei incorecți, nu este o opțiune pentru mine și Guvernul României. A nu face nimic și a da din gură, din Opoziție, după ce ai nenorocit bugetul României nu poate fi o opțiune.

Nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă, în care să nu fac nimic. Am multe defecte, dar, cu siguranță, nu pot să mint. Nu pot să vin în fața dumneavoastră și să vă mint așa cum ați fost mințiți înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ și apoi v-au fost tăiate salariile și pensiile. Cred că măsurile trebuie să fie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul unora, chiar dacă cei care au crezut că șmecheria va putea continua la nesfârșit țipă acum cât pot de tare.

Astăzi se va încheia o etapă din istoria României, astăzi se termină cu șmecheria. Astăzi, Guvernul pe care-l conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat.

Ciolacu: ”Nu poți să fii milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariul minim pe economie”

Astăzi, Guvernul pe care-l conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat, iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimeni.

România nu își poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze. De astăzi, toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă. Nu poți să fii milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariul minim pe economie, nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic. La fel cum nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei, fără nicio performanță.

Din acest motiv, tot astăzi, Guvernul pe care-l conduc își asumă răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare, pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind un act administrativ total ineficient și fără legătură cu nevoile reale ale cetățenilor.

Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci când am pornit această reformă fiscală.

”În ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de 160 de ori”

Vin în fața dumneavoastră cu cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție, o reformă promisă de atâtea ori, pe care România nu o mai poate scăpa și, culmea, o va face un premier social-democrat.

E clar pentru toată lumea că ceea ce a fost până acum nu a funcționat. În timp ce calitatea serviciilor publice a stagnat, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat.

În ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de 160 de ori, de 2,6 ori, însă performanța și eficiența actului public, nu. De aceea, prin legea prezentată astăzi, va fi mai multă cumpătare cu bugetarii cu venituri mari.

”Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salva de consilieri”

În același timp, angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor. Totodată, vor fi mai puțini șefi. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salva de consilieri, șoferi și secretari. Vor dispărea un sfert din funcțiile de secretar de stat, vicepreședinți și celelalte funcții de demnitate publică asimilate acestora.

În plus, vom implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar atât pentru administrația centrală, cât și cea locală. În companii de stat și instituții autonome vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile și vor fi controale mult mai stricte pentru depășirea acestor limite.

Indemnizațiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcție de performanță. Suplimentar, vom comasa și descentraliza o serie de instituții tocmai pentru a reduce cu cel puțin 15% cheltuielile de funcționare și cele cu materiale și servicii.

Prin toate aceste măsuri, avem un singur scop, acela de a însănătoși finanțele publice și de a reduce îndatorarea României, pentru a putea aloca mai mulți bani acolo unde este într-adevăr nevoie: în instituții, în educație, sănătate și infrastructură, în producție și crearea de locuri de muncă aici, în România.

”Vor fi supraimpozitate profitul excesiv, luxul și viciile”

Repet, ca să fie clar: oamenii obișnuiți nu vor plăti niciun fel de taxe în plus! Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul și viciile!

Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau iahturi ori mașini scumpe, este normal să plătească mai mult. De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică. Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generații întregi!”.

Lista principalelor măsuri fiscale pe care își va angajează Guvernul răspunderea

Modificări salariale

 • Salariul minim pe economie care va crește cu 10% de la 3.000 de lei brut, la 3.300 de lei.
 • Salariile în construcții se vor majora de la 4.000 de lei brut la 4.450 de lei.
 • Salariații din agricultură, construcții și industria alimentară vor plăti CASS de 10%.
 • Specialiștii IT vor avea impozit pe venit pe sumele care trec de 10.000 de lei brut.

Principale majorări de TVA

 • Biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive TVA -> 9%.
 • Pentru locuințele noi de până în 120 de mii de euro TVA se va majora de la 5% la 9%.
 • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.
 • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
 • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
 • Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
 • Multinaționale - Impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată

Majorarea TVA-ului la alimente

 • Produsele bio tradiționale -> 9%, de la 1 ianuarie.
 • Berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat se vor scumpi.
 • Cresc accizele la țigări și alcool.
 • Alimentele de bază rămân cu TVA de 9%

Cote TVA nemodificate

 • 5% pentru cărți și energie termică, lemne de foc.
 • 9% pentru alimente, medicamente

Ce se întâmplă cu tichetele de masă și de vacanță

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE