Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Bilete mai scumpe la concerte, după creșterea TVA. Ministrul Culturii: Am bătut în cuie să nu crească prețurile la carte și concerte

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a dat asigurări sâmbătă că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, nu va creşte cota TVA la carte, la bilete pentru spectacole şi concerte.

"În negocierile cu Ministerul Finanţelor, reducerea cheltuielilor a fost unul din primele aspecte discutate. Şi am bătut în cuie să nu crească TVA la carte, să nu crească TVA la bilete pentru spectacole şi concerte, astfel încât să stimulăm consumul de cultură şi să creştem accesul la cultură. Mai mult decât atât, pentru că mă preocupă ce se întâmplă cu cititul, cu accesul la cultură în România, ministerul poate să deruleze anual nişte programe culturale, care au un plafon care variază, iar anul acesta proiectul cel mare de acces la cultură l-am făcut pe lectură şi pe stimularea cititului şi editurii de carte", a precizat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că Ministerul Culturii a finanţat prezenţa României la târguri de carte internaţionale. "Ultimul a fost la Chişinău, unde am avut nici mai mult nici mai puţin de 30.000 de titluri noi, ceea ce înseamnă, practic, scriitori şi editori români care au putut să vândă în condiţii mai avantajoase. Pentru că asta înseamnă târguri de carte", a arătat ea.

Raluca Turcan a mai spus că la preluarea mandatului a trebuit să suplimenteze bugetele "prejudiciate" ale unora din marile evenimente culturale din România.

"Foarte multe proiecte strategice sau prioritare pentru Ministerul Culturii - pentru că în guvernarea trecută a fost adoptată o ordonanţă de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, pentru că în cultură evenimentele culturale sunt produse şi servicii culturale - am găsit evenimente mari, asumate de statul român, cum ar fi Timişoara Capitală Culturală, Festivalul "George Enescu", Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER - le-am găsit cu bugetele prejudiciate şi a trebuit să mă ocup să le obţinem finanţare", a afirmat ministrul Culturii.

Organizatorii de evenimente: Prețurile ar putea fi mai mari cu 40-50%

Biletele la concerte s-ar putea scumpi chiar cu 50%, odată cu creșterea TVA de la 5 la 19%, așa cum intenționează Guvernul. Vor fi afectate toate tipurile de evenimente culturale, de la spectacole de teatru, concerte sau festivaluri. Cei implicați în organizarea evenimentelor spun că majorarea TVA,  ar fi o lovitură dramatică pentru industrie și continuă negocierile cu ministerul Culturii. 

Tot mai puține evenimente culturale și cu bilete foarte scumpe – acestea ar fi efectele legii de majorare a TVA-ului pentru biletele de intrare la diverse concerte, spectacole sau festivaluri, spun specialiștii. Creșterea de 14 procente a taxei de valoare adăugată s-ar răsfrânge atât asupra artiștilor, cât și a fanilor. 

Anca Lupeș, presedinte RAWMusic:  ”Cred că este una dintre cele mai nefericite decizii pe care Guvernul putea să le ia în ce privește fiscalitatea legată de cultură. Pentru trupele, în special pentru cele medii și mici, asta va aduce cu sine o scădere a numărului de concrete pentru că e evident că sumele trebuie sa corespundă, cele de la cheltuieli cu cele de la venituri.“

Odată ce au aflat despre intenția Ministerului de Finanțe de a crește TVA-ul de la 5 la 19%, oamenii din domeniu sunt îngrijorați că industria ar putea intra în colaps pentru că vor fi obligați să scumpească prea mult biletele.

Emil Ionescu, fondator platformă de comercializare bilete: ”Toate evenimentele cu artiști străini, cred că mare parte din ele nu vor mai putea avea loc pentru că efectiv nu e viabil să crești bugetul evenimentului peste noapte cu 15 %. Scumpirea aceasta a biletelor, credem noi cu între 40-50% va fi cumva un efect de domino. “

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale spune că deja industria este afectată pentru că multe evenimente au fost amânate din cauza nesiguranței fiscale.  

Codruța Valcu, președinte: “Foarte puține evenimente au fost anunțate pentru anul viitor tocmai pentru că toată lumea așteaptă să vadă pe ce calcul face bugetul la anul viitor. Pe un spectacol la Arenele Romane, spre exemplu o sală medie din București, taxele și comisioanele care vor fi achitate de organizator, ajung la 41%. “

La nivelul Uniunii Europene, majoritatea statelor au o taxa de valoare adăugată pentru evenimente diferită decât cea standard. În cele mai multe cazuri taxa este maxim 10%. În Belgia, de exemplu, TVA-ul este de 6%, iar în Spania de 10%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE