Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scumpiri generate de revoluția fiscală. Am putea plăti mai mult pentru apartamente, bilete la concerte sau abonamente la sală

Pachetul de măsuri fiscale are șanse mici să fie pus în transparență săptămâna aceasta. PSD și PNL încă nu au ajuns la un acord privind toate reformele.

Chiar și așa, a fost agreat faptul că nu va exista în România o cotă de TVA mai mare de 19%. Vor exista, însă, categorii pentru care TVA-ul va fi majorat.

Coaliția de la guvernare a hotărât să modifice anumite cote de TVA, în încercarea de a reduce deficitul bugetar. Asta înseamnă că anumite servicii ar putea deveni mai scumpe pentru populație după ce legea va intra în vigoare.

Scumpiri care ar putea apărea după adoptarea legii

De exemplu, cota de TVA pentru panourile solare va crește până la 9%, de la 5% cât este în prezent. La fel se va întâmpla și în cazul locuințelor cu o valoare mai mică de 120.000 de euro.

Ar urma să crească și produsele bio și mâncarea pentru animale, de la 9% până la 19%. De asemenea, am putea să plătim mai mult pentru un bilet la festival sau pentru un abonament la sală.

Comisia Europeană a recomandat păstrarea unei cote unice de TVA în România, însă Guvernul de la București nu a fost de acord cu această variantă.

După adoptarea pachetului de măsuri fiscale vor rămâne în continuare trei cote de TVA în România. Vom avea o cotă redusă de 5% pentru cărți și lemne de foc. De asemenea, premierul a anunțat că nu va crește nici TVA-ul pentru alimente și medicamente.

Cât de mari sunt scumpirile

Dacă acum un abonament la o sală de fitness costă 100 de lei, având un TVA de 5%, același abonament va costa 113 lei, având TVA-ul de 19%.

Un apartament listat acum la 100.000 de euro, cu TVA 5%, va costa 103.500 de euro după creșterea TVA-ului.

Guvernul își va asuma răspunderea pentru toate măsurile prevăzute în acest pachet în fața Parlamentului. Acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul datei de 20 septembrie.

Unele măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie, iar altele de la 1 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE