Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază va fi prelungită. Ciolacu: Nivelul TVA pentru medicamente nu va crește peste 9%

Liderii PSD au decis, într-o ședință cu ușile închise, să-și asume răspunderea pentru ordonanțele de urgență prin care Guvernul vrea să reducă cheltuielile bugetare și să crească o serie de taxe și impozite pentru mediul de afaceri. Votul vine la doar o zi după ce premierul Marcel Ciolacu a obținut, de la Bruxelles, acordul să crească deficitul bugetar din acest an.

La finalul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat și că Guvernul va prelungi Ordonanța prin care plafonează adaosul comercial pentru 14 alimente de bază până la sfârșitul anului. În plus, șeful Executivului a precizat că TVA pentru alimente și medicamente nu va crește peste 9 la sută.

”Am reafirmat foarte clar că nu sunt de acord ca prim-ministru al României și președinte al PSD să creștem cota de TVA peste 19%. De asemenea, am convenit foarte clar la cele două categorii de produse; produsele alimentare și medicamente nu va crește TVA-ul mai mult de 9%.

Categoric, am vorbit cu colegii despre pachetul care o să fie cuprins într-o singură lege, legea de asumare a răspunderii în Parlamentul României, atât cu combaterea evaziunii, cu reformele din administrația locală, cât și cu măsurile pentru a ne încadra cu un deficit decât anul trecut și cu o perspectivă de a închide în anul 2025 un deficit cu 3%”, a declarat Marcel Ciolacu.

De altfel, președintele PSD a precizat că a prezentat ”principiile de la măsurile fiscale”, asupra cărora social-democrații și-au dat acordul pentru ca Guvernul să-și asume răspunderea.

Ciolacu nu exclude alegerile anticipate: ”Întotdeauna există un scenariu”

Întrebat cum va proceda în cazul în care PNL nu va fi de acord cu măsurile propuse, Marcel Ciolacu nu a exclus varianta în care Executivul să fie demis prin votarea unei moțiuni de cenzură și declanșarea alegerilor anticipate.

”Sunt ferm convins că o să fie (de acord,. n.red) și o să vă anunț. Nu pot să vin acum și să presupun dacă.

Se votează moțiunea dacă va exista în primul rând o moțiune. Se votează moțiunea, cade Guvernul, mergem la români, înapoi la vot. (...)

Eu nu ameninț. Ducem lucrurile într-o extremă și într-o logică ce nu mă reprezintă. Întotdeauna există un scenariu al unor alegeri anticipate în orice stat democratic”, a concluzionat liderul social-democrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE