Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu: ”Nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%. Ar duce la o creștere a inflației”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că România va implementa toate reformele incluse în PNRR, însă a avertizat că țara noastră are un deficit de 6,2%, motiv pentru care Guvernul este nevoit să ia măsuri pentru a diminua deficitul excesiv. De asemenea, șeful Executivului a anunțat că nu va crește TVA peste 19%.

Principalele declarații ale premierului Marcel Ciolacu, la Bruxelles

  • România va implementa toate reformele trecute în PNRR. Am vorbit despre modificarea PNRR pentru că nu putem depune cererea de plată numărul trei fără reducerea cuprinsă în PNRR de 2,1 miliarde la granturi și de capitolul Repower EU.
  • Ambele capitole au fost închise. Știam că urmează să avem o discuție și în ceea ce privește pensiile speciale după decizia CCR din România. De aceea, am venit însoțit de o echipă tehnică de la Ministerul Justiției și cu o echipă tehnică de la Ministerul Fondurilor Europene.
  • Am abordat și problema deficitului bugetar, în contextul actual geostrategic și a unei crize de securitate.
  • Fără excepție, toți liderii europeni au vrut să mulțumesc în primul rând românilor pentru efortul depus pentru a susține cele două țări; una aflat într-un război armat, respectiv Ucraina, și Republica Moldova aflată sub un război hibrid.

Ciolacu: Reforma va cuprinde combaterea evaziunii fiscale care în România este estimată la 10% din PIB

  • Vreau să mulțumesc tuturor liderilor europeni pentru susținerea necondiționată atât directă, cât și publică pentru aderarea României la spațiul Schengen. Fără excepție, toți liderii europeni după ce am avut întrevederile au menționat acest lucru, de susținere a României, de aderare la Schengen, pe postările dumnealor.
  • Pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României va avea cele trei paliere. Va cuprinde reforma administrativă, cu componente atât centrale, cât și locale.
  • Va cuprinde combaterea evaziunii fiscale care în România este estimată la 10% din PIB în acest moment și de asemenea ajustările fiscale.
  • România este un partener credibil și responsabil și mai ales corect atât al Consiliului, cât și al Comisiei și al Parlamentului European.

Marcel Ciolacu: ”Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%”

  • Am stabilit principiile. Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord ca prim-ministru să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce evident la o creștere a inflației și la o scădere economică.
  • Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%. E pentru prima oară după aproape doi ani când am reușit să aducem inflația la o singură cifră și vom continua să descreștem.
  • Comisia Europeană nu este cea care vizează sau avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. În urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova și e evident ca și țară de graniță (...) avem influențe negative; de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi.
  • Suntem o țară cu un risc mai ridicat. Comisia a înțeles întreg acest context și este argumentul principal. Sunt ferm convins că România este într-un acord de deficit excesiv după o anumită guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% și suntem singurul stat european care suntem sub un acord cu Comisia Europeană, în ceea ce privește descreșterea deficitului către 3%, conform acordului de la Maastricht.
  • Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%. România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2% și nu poate veni cu deficit micșorat mai puțin de 0,5%.
  • Ne menținem ceea ce ne-am asumat politic ca bugetul pe Apărare să rămână în acest an 2,5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE