Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina, în manualele de istorie din Rusia. Ce vor învăța elevii de fapt

Publicat de: Oana Stoica

Ucraina are autorităţi neonaziste, iar Rusia este victima unei blocade economice occidentale. Acestea sunt doar câteva dintre ideile susţinute în primul manual de istorie care face referire la războiul din Ucraina, scrie Agerpres.

Încă de la începutul războiului, din februarie 2022, Moscova susține că efectuează o ''operaţiune militară specială de denazificare'' în ţara vecină şi de protejare a comunităţii rusofone. Manualele şcolare din Rusia reflectă din plin acest discurs.

Rușii vor învăța despre ”Operaţiunea Militară Specială”

Unul dintre autorii manualului, Vladimir Medinski, fost ministru rus al culturii şi consilier prezidenţial, a considerat că ar fi "o aberaţie" să nu includă în text campania militară începută acum un an şi jumătate.

Elevii din ultimii doi ani de liceu (16-18 ani) vor trebui să înveţe capitolul intitulat "Rusia astăzi. Operaţiunea Militară Specială", o iniţiativă a preşedintelui Vladimir Putin.

Pentru aceasta, autorii manualului s-au văzut nevoiţi să reducă spaţiul dedicat altor subiecte, ceea ce a stârnit critici dure din partea a numeroşi experţi, care consideră că manualul nu recurge la surse istorice şi se limitează la repetarea lozincilor propagandistice apărate de Kremlin.

Autorii manualului acuză direct Occidentul că promovează "rusofobia" şi declanşarea revoluţiilor în spaţiul postsovietic pentru a realiza dezintegrarea Federaţiei Ruse şi controlul resurselor acesteia.

Ce informații eronate apar în manual

Potrivit relatărilor din presa locală, principalul opozant al acestei politici ar fi Ucraina, o ţară în care, de la căderea URSS în 1991, o întreagă generaţie de locuitori a fost educată să urască Rusia şi să susţină "idei neonaziste".

"Ucraina este un stat ultranaţionalist", în care disidenţa este persecutată şi "orice este rusesc" este considerat ostil, se subliniază în manualul de istorie rus, care pune totodată sub semnul întrebării independenţa ţării vecine, una dintre tezele preferate ale lui Putin.

În manual scrie că operaţiunea militară specială a reunit toţi ruşii din februarie 2022, indiferent de vârstă şi profesie, şi că a fost creat un adevărat cult al eroilor ruşi ai războiului.

Acelaşi manual acuză Ucraina că foloseşte civilii ca "scuturi umane" şi susţine totodată că armatei ruse i s-a ordonat să nu atace niciodată zonele locuite.

"Trageţi propriile concluzii despre noua tactică militară a Ucrainei", apare scris în manual, care a fost criticat pentru că vizează elevii cu atitudini doctrinare, cum ar fi îndemnul să nu aibă încredere în minciuni despre război răspândite de opozanţii Kremlinului.

"După plecarea companiilor străine vă sunt deschise multe pieţe (...) Nu rataţi ocazia. Astăzi, Rusia este cu adevărat o ţară cu un mare potenţial', se spune în textul şcolar.

La finalul acestui capitol este publicată o hartă a Rusiei, care cuprinde teritoriul celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Kremlin în urmă cu un an - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie -, deşi armata rusă nu le controlează nici pe departe în totalitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE