Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai bune festivaluri de muzică din Europa din această vară, de care s-ar putea să nu fi auzit

Cine nu iubește un festival de muzică? Acel moment în care soarele este sus pe cer, ai o băutură răcoritoare într-o mână, prietenii alături de tine și una dintre trupele tale preferate cântă cele mai bune melodii.

După mai mulți ani de festivaluri de muzică anulate, aceasta este a doua vară în care toate numele principale revin în forță. Din nefericire, acest lucru a însemnat și un interes uriaș din partea petrecăreților lipsiți de animație, iar biletele sunt cumpărate într-un ritm mai rapid ca niciodată.

În timp ce Coachella poate că i-a încântat pe toți influencerii de pe rețelele de socializare, iar cozile online pentru a cumpăra bilete la Glastonbury rămân imposibil de străbătut, noi v-am pregătit o listă cu cele mai bune festivaluri din Europa, în afara drumurilor bătătorite.

Așadar, dacă încă nu v-ați planificat experiența muzicală perfectă a verii, noi vă asigurăm spatele.

Iată recomandările personale ale Euronews Culture pentru festivaluri de muzică mai puțin cunoscute, dar geniale, pe care trebuie să le vizitați.

Festivalul Paleo, Elveția

Festivalul Paleo, care are loc la Nyon, lângă Lacul Geneva, este unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică din Elveția și unul dintre cele mai mari evenimente în aer liber din Europa.

Paleo este, de asemenea, mult mai mult decât un festival de muzică; evenimentul anual va avea loc în acest an în perioada 18-23 iulie și va cuprinde șase zile și șase nopți de muzică în tot felul de stiluri răspândite pe șapte scene, de la pop, reggae, metal, electro, punk, jazz și chiar muzică clasică, precum și circ și arte de stradă.

Elveția și Lacul Geneva sunt niște decoruri extraordinare, iar organizatorii au grijă ca festivalul să fie primitor, cu standuri de mâncare și artizanat din toată lumea.

Festivalul a început în 1976 sub numele de Festivalul folcloric de la Nyon, cu 1800 de spectatori, iar acum a ajuns la 300.000. A avut câteva line-up-uri epice, de la Kiss, Sting, Rag'n'Bone Man (2022), Gorillaz, The Killers, Lenny Kravitz (2019) Red Hot Chili Peppers și Pixies (2018) la Placebo, Shaggy, Simple Minds, Sinéad O'Connor și Texas în 1997. Printre alte nume se numără Iron Maiden, Elton John, Johnny Hallyday și The Cure. În acest an îi regăsim pe Black Eye Peas, Placebo și Franz Ferdinand.

Anul trecut au fost aduse câteva schimbări la festival, inclusiv noi scene, blockchain ticketing și un sistem de plată fără numerar.

În prezent, biletele sunt epuizate, dar The Ticket market- platforma oficială de revânzare a Paléo - va fi deschisă până duminică, 9 iulie 2023

1500 de bilete vor fi, de asemenea, puse în vânzare în fiecare dimineață a Festivalului, la ora 9:00, pentru aceeași seară:

Prețurile biletelor:

Bilet de o zi - marți, joi, vineri, sâmbătă: 88 CHF 89 € (adult) / 73 CHF (74 €) (redus)

Bilet de o zi - miercuri, duminică: 98 CHF (99 €) (adult) / 83 CHF (84 €) (redus)

Abonament pentru șase zile: 400 CHF (407 €) 325 CHF (331 €) (redus).

Green Man, Țara Galilor

În fiecare august, din 2003, dealurile galeze sunt animate de muzică la Festivalul Green Man din Brecon Beacons (care a provocat recent o mică agitație prin schimbarea numelui său în Bannau Brycheiniog).

Cândva un mic eveniment de o zi cu 300 de persoane, Green Man a crescut și a devenit unul dintre favoritele din Marea Britanie, în special pentru fanii indie, folk și electro, dar este iubit și pentru etosul său non-corporatist, ecologic și complet incluziv.

Mai mult decât un simplu festival de muzică, este și o celebrare a artei (zona "Somewhere" este destinată tinerilor între 13 și 17 ani pentru a deveni creativi), a științei ("Einstein's Garden" oferă o cupolă de atelier alimentată cu celule de combustibil pe bază de hidrogen pentru a realiza "experimente științifice halucinante") și - poate cel mai important - a culturii galeze.

Majoritatea berilor și cidrelor de la robinet provin de la fabrici de bere galeze, în timp ce comedianții, gastronomii, artizanii și, bineînțeles, muzicienii galezi au ocazia de a ocupa un loc central.

În ciuda faptului că s-a transformat, ca un bulgăre de zăpadă, într-unul dintre cele mai cunoscute festivaluri europene din această listă, adevărata bucurie a Green Man este modul în care reușește să se simtă atât de mic (dar mult mai ușor de confundat cu munții).

Festivalul se desfășoară de joi, 17-20 august 2023, cu un line-up care include duo-ul acustic suedez First Aid Kit, compozitorul reggae Horace Andy și trupa rock americană Devo.

Festivalul Kingsland, Țările de Jos

În fiecare an, 27 aprilie este sărbătorită în Olanda ca sărbătoare națională pentru a marca ziua de naștere a regelui Willem-Alexander. Totuși, Ziua Regelui din zilele noastre este de fapt doar o scuză pentru a petrece.

De fapt, olandezii sunt atât de dedicați să sărbătorească această zi cât mai în stare de ebrietate încât, dacă 27 aprilie cade într-o duminică, sărbătoarea este celebrată cu o zi înainte pentru a le da oamenilor timp pentru mahmureală.

Orașul Amsterdam este transformat într-un văd de portocaliu aprins, deoarece oamenii îmbracă haine portocalii, mănâncă alimente glazurate portocalii și acoperă totul cu decorațiuni portocalii. Copiii instalează tarabe în tot orașul pentru a vinde bibelouri amuzante, în timp ce adulții se întâlnesc pe străzi și în bărci pentru petreceri cu băutură.

Printre numeroasele festivități din întreaga țară se numără Festivalul Kingsland din Amsterdam, un eveniment de dans de o zi, care trebuie neapărat vizitat și care se desfășoară între orele 12.00 și 20.00. Programul de anul trecut a inclus artiști precum Jonas Blue, Lost Frequencies, Armin Van Buuren și Martin Garrix, dar anul acesta imaginați-vă că veți petrece cu artiști precum AfroJack, Kris Kross Amsterdam, Lucas & Steve și Purple Disco Machine.

Deși festivalul va avea loc chiar săptămâna viitoare, biletele încă se vând pe site-ul oficial, așa că pregătiți-vă să vă îmbrăcați în portocaliu și să vă distrați pe muzică live, în timp ce ridicați un pahar pentru viața lungă a regelui Willem!

Prețurile biletelor sunt următoarele:

Bilet normal: 49.50

Bilet VIP: 99.50

În timp ce un bilet obișnuit este foarte bun, biletele VIP vă oferă acces la terasa specială Kingsland VIP, o intrare specială, un dulap pentru a vă depozita lucrurile și o bere de bun venit pentru a vă pregăti de petrecere. În caz de circumstanțe neprevăzute, aveți, de asemenea, opțiunea de a anula până la ora 23:59 din ziua precedentă pentru o rambursare completă (dacă ați cumpărat un bilet rambursabil).

Nuits de Fourvière, France

Orașul Lyon este bogat în spații teatrale vechi, iar festivalul Nuits de Fourvière profită din plin de acest lucru.

Situat pe dealul Fourvière, care a fost prima parte a orașului Lyon (pe atunci numit Lugdunum) care a fost colonizată și dezvoltată de romani, festivalul are loc în fiecare vară printre ruinele Théâtre Antique de Fourvière și în Odéon de Lyon, în apropiere de Basilique Notre-Dame de Fourvière.

Este cu adevărat o locație uimitoare, cu vedere asupra râurilor Saône și Rhône.

În traducere liberă ca "Nopți ale forumului vechi", festivalul este bogat în nume internaționale și a avut ca invitați nume precum Iggy Pop, Patti Smith, Florence and the Machine, Tim Robbins, Björk și Robert Plant, precum și cu prezentări de teatru, circ, dans și film.

Printre spectacolele din acest an se numără Christine and the Queens, Simply Red, Queens of the Stone Age și Black Keys.

În ciuda acestui fapt, Les Nuits de Fourvière nu are un profil la fel de ridicat ca al festivalurilor de la Aix și Avignon, probabil pentru că Lyon nu este văzut ca o destinație de vacanță precum aceste orașe.

Pregătiți-vă, deoarece la Lyon poate fi foarte cald vara și, aparent, există o tradiție ca spectatorii să-și arunce pernele de scaun spre scenă la sfârșitul spectacolului pentru a-și arăta aprecierea.

Anul acesta, biletele s-au epuizat deja - dar vă puteți înscrie pe o listă de așteptare pentru orice revenire. Festivalul se desfășoară între 31 mai și 28 iulie. Prețurile depind de spectatorii pe care îi vedeți, iar unele spectacole sunt gratuite. Spectacolele de mai sus costă între 55 și 58 de euro.

Best Kept Secret, Olanda

Best Kept Secret nu mai este festivalul inedit de odinioară, dar atunci când a debutat în 2013, descoperirea lui a fost ca o revelație. Ascuns într-un parc safari din Brabantul de Nord, terenul de campare se afla în mijlocul pădurii, în loc de câmpurile supraexpuse ale altor festivaluri. Deși era primul său an, festivalul reușise să rezerve un line-up de mega-staruri. Arctic Monkeys, Sigur Ros, Portishead și alt-j și-au făcut toate aparițiile.

De atunci, Best Kept Secret a câștigat legiuni de fani. Pe bună dreptate, deoarece, în ciuda faptului că este mai ieftin decât mulți dintre concurenții săi, acesta rezervă în mod obișnuit spectacolele de top ale sezonului. Printre capetele de afiș de anul trecut s-au numărat alt-j, precum și Jamie XX, The Strokes și Nick Cave & The Bad Seeds.

În acest an, au o altă linie de concerte de excepție, inclusiv The 1975, Aphex Twin, Christine & The Queens și The Chemical Brothers.

Atunci când nu vă bucurați de spectacolele muzicale fantastice, Best Kept Secret este, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase atmosfere de festival, cu tone de camioane de mâncare de care vă puteți bucura cu vedere la lacul impresionant de la marginea terenului de festival.

În perioada 9-11 iunie, vara aceasta, mai sunt disponibile bilete.

Bilet de weekend (inclusiv camping): 265,00 €, inclusiv taxa de serviciu de 10,00 €.

Bilete de o zi (pentru vineri/sâmbătă/duminică): 129,00 €, inclusiv 10,00 € taxă de serviciu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE