Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim pe economie crește la 3.300 de lei brut, de la 1 octombrie. Nu este clar câți bani primesc românii în mână

Aproape două milioane de români vor beneficia, începând de azi, de majorarea cu 10 procente a salariului minim brut pe economie. Nu este însă clar care este beneficiul net obținut de acești salariați, mai ales că ministerele de profil se contrazic în cifre.

Majorare de 10%

Potrivit noii hotărâri de guvern, de la 1 octombrie ar trebui ca salariul minim brut pe economie să crească la 3.300 de lei, o majorare de 10% față de septembrie 2023. De această măsură ar trebui să beneficieze 1.867.588 de salariați. Avem o creștere de peste 300.000 de persoane față de beneficiarii actuali.

Există o controversă în privința calculelor, la nivelul ministerelor. Ministerul Muncii a făcut propriile sale calcule și susține că în buzunarul oamenilor care sunt plătiți în momentul de față cu salariul minim pe economie ar putea să intre în jur de 181 de lei net. Ministerul Finanțelor, în schimb, are alte calcule. Oamenii ar trebui să primească o majorare de doar 83 de lei net.

Ciolacu își asumă răspunderea pentru măsurile fiscale

Pachetul de măsuri fiscale a fost aprobat în ședință de Guvern, iar apoi premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pentru această lege în fața Parlamentului. Primele modificări vor intra în vigoare încă din această toamnă.

27/09/2023 , 17:46

Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim pe economie și a celui din construcții

Guvernul va adopta joi o ordonanţă prin care salariul minim pe economie va crește de la 3.000 la 3.300 de lei, dar și o hotărâre prin care salariul minim în domeniul construcţiilor va fi majorat de la 4.000 la 4.500 de lei, a anunțat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

”Mâine (n.r. 28 septembrie) dau ordonanţă şi HG, o dată pentru mărirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 şi HG pentru mărirea salariului (minim) în construcţii de la 4.000 la 4.500, astfel încât plătirea CASS nu va afecta nicio categorie. Ei erau exceptaţi de plătirea CASS şi nu vor fi afectaţi deloc de introducerea CASS”, a explicat premierul, la Digi 24.

Marcel CIolacu a amintit că într-o discuţie cu mediul de afaceri şi sindicatele s-a propus ca salariul minim pe economie să fie diferenţiat pe categorii socio-profesionale, ceea ce este o idee bună.

”Au venit şi mediul de afaceri, şi mi se pare corectă abordarea, au venit şi la tripartit, au fost şi sindicatele şi patronatele, totuşi să diferenţiem mărirea salariului minim pe economie pe categorii socio-profesionale şi cred că e o abordare corectă. E o abordare de bun simţ, un pic liberală, corect, dar e o abordare ancorată, de fapt, în economie. O să pornim acest dialog”, a afirmat Ciolacu. 

Efectele resimțite în urma aprobării măsurilor fiscale

Locuințele de până în 120.000 de euro și cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați vor fi mai scumpe, de la 1 ianuarie. TVA-ul pentru această categorie va crește de la 5% la 9%. De asemenea, reforma fiscală îi va face pe muncitorii de pe șantiere să plătească de acum înainte contribuția de 10% pentru CASS. În același timp, salariul minim în construcții va crește la 4.500 de lei brut.

Legea inițiată de Guvern va introduce plata impozitului pe venit de 10% pentru angajații din sectorul IT. Însă, măsura se va aplica numai pentru cei care câștigă peste 10.000 de lei brut pe lună, și numai pentru suma care depășește acest plafon.

Și panourile solare se vor scumpi, de la 1 ianuarie. Asta pentru că TVA-ul lor va crește de la 5%, la 9%. Va fi păstrată în continuare o cotă redusă de 5% pentru lemne de foc, cărți sau evenimente culturale.

Ministrul Economiei le-a transmis românilor că ar putea face sport și în parc, nu doar la sală. TVA-ul pentru sălile de fitness va crește de la 5%, la 19%, după 1 ianuarie, astfel că ne așteptăm să vedem abonamente mai scumpe, de anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE