Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alianțele electorale, strategia pentru alegerile din 2024. Toate partidele de centru-dreapta sunt în negocieri pentru alegerile de anul viitor

Partidele politice fac alianțe pentru a se asigura că obțin un scor bun la alegerile succesive de anul viitor. În timp ce PNL și PSD cochetează cu o astfel de idee, alte formațiuni de centru-dreapta se află deja în negocieri avansate pentru crearea unui nou pol politic, iar liderii AUR caută soluții, locale, pentru ieșirea din actuala izolare politică.

Această strategie ar putea fi cheia supraviețuirii politice a actualei conduceri liberale. Tandemul Nicolae Ciucă-Lucian Bode încearcă să convingă actuala conducere PSD de necesitatea unei astfel de alianțe electorale, pentru scrutinul de anul viitor.

În preambulul acestor discuții, conducerea liberală deja a aprobat fuziunea prin absorbție a partidului ALDE, fără Călin Popescu Tăriceanu, și are negocieri similare cu aripa din PMP, condusă de Cristian Diaconescu.

Cât de repede ar putea începe negocierile

Revenind la această situație a negocierilor cu PSD, acestea ar putea fi demarate în termen de 2-3 săptămâni, după ce se consumă, în special această asumare a răspunderii guvernului pe măsurile fiscal- bugetare. Potrivit surselor noastre, liberalii ar fi de acord chiar pe o paritate de 2 la 1, pe liste comune, la alegerile parlamentare de anul viitor, în favoarea PSD, cu o singură condiție: ca Marcel Ciolacu și restul conducerii social-democrate să fie de acord cu susținerea unui candidat comun liberal, la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Pe această strategie mizează și restul partidelor de centru-dreapta, care încearcă să atragă potențialul electorat liberal nemulțumit de această perspectivă a unei alianțe electorale cu PSD. În momentul de față USR are negocieri avansate atât cu aripa din Partidul Mișcarea Populară, de aripa Eugen Tomac, cât și cu Partidul Forța Dreptei condus de Ludovic Orban.

În paralel, conducerea USR a inițiat o serie de demersuri cu partide mici regionale sau județene care au o zestre de consilieri locali și primari, esențială pentru organizarea campaniei pentru alegerile de anul viitor. Pe această ultimă strategie merge și partidul AUR, care, în momentul de față, e izolat. George Simion a semnat deja o alianță electorală cu un alt partid țărănist, la nivelul primăriei Iașiului, și se așteaptă să aibă astfel de înțelegeri locale și cu alte partide, precum acel partid republican din județul Prahova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE