Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Peste o treime din tinerii de până la 35 de ani sunt în favoarea unui regim militar sau a unui lider autoritar. De ce nu mai au încredere în democrație

Potrivit unui sondaj realizat de Open Society Foundations, mai mult de o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sunt în favoarea unui regim militar sau a unui lider autoritar. Cum s-a ajuns la această situație?

Mai cred oamenii în democrație? Aceasta a fost întrebarea pusă de un sondaj recent al Fundațiilor pentru o societate deschisă, care, pentru al doilea an consecutiv, a intervievat peste 36.000 de persoane din 30 de țări din întreaga lume pentru a le afla opiniile și sentimentele cu privire la drepturile omului, democrație și alte probleme importante cu care se confruntă țările din întreaga lume.

Sondajul "Barometrul societății deschise: Este democrația eficientă?", unul dintre cele mai mari sondaje de opinie realizate vreodată la nivel mondial, a fost realizat în perioada mai-iulie 2023, iar rezultatele, publicate în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Democrației, sunt cel puțin surprinzătoare.

Conceptul de democrație este încă foarte popular în toate regiunile lumii: 86% dintre respondenți declară că ar prefera să trăiască într-un stat democratic și 62% cred că democrația este cea mai bună formă de guvernare posibilă. În Italia, rezultatele au fost de 91% și, respectiv, 69%.

Doar 20% dintre oameni au declarat că statele autoritare sunt mai capabile să satisfacă cererile cetățenilor și sunt mai eficiente în abordarea problemelor majore de acasă și de pe scena internațională.

Ceea ce este surprinzător, însă, este faptul că, deși încrederea în democrație este încă ridicată la nivel general, grupul de vârstă care este cel mai sceptic în ceea ce privește eficiența acesteia este cel mai tânăr, cel cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Dacă analizăm datele defalcate pe grupe de vârstă, procentul cetățenilor care consideră că democrația este cea mai bună formă posibilă de guvernare scade la 55% în rândul celor mai tineri, în timp ce este de 61,4% în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani și de 69% în rândul celor cu vârste de peste 56 de ani.

Mai mult, 42% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au declarat că un regim militar este o modalitate bună de a guverna o țară, în timp ce 35% sunt în favoarea unui lider "puternic" care renunță la alegeri și parlament. În Italia, procentele scad la 24 și, respectiv, 32%.

Cum am ajuns aici - și ce înseamnă acest lucru pentru supraviețuirea democrației?

"Este cu adevărat îngrijorător faptul că cea mai scăzută susținere este în grupul celor mai tineri, cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, deoarece astăzi avem cea mai mare generație de tineri. Jumătate din lume are sub 30 de ani", spune Natalie Samarasinghe, director global pentru advocacy la Open Society Foundations.

Dar, spune ea, contextul este important. "Este o combinație de factori. Ne confruntăm cu o generație care s-a confruntat cu o serie de șocuri: crize economice, COVID 19, schimbări climatice, și este mai mult decât dovedit că statele autoritare nu au gestionat bine aceste crize, dar nici democrațiile nu au făcut-o. Atunci când crești într-o epocă de instabilitate și criză, nu prea ai încredere în politicieni. Deci cred că acest lucru se traduce prin scepticism în ceea ce privește sistemul în ansamblu."

Pe lângă sentimentul că politicienii nu au reușit să facă față crizelor majore din ultimii ani, există și impresia "că stau mai rău" decât părinții lor în ceea ce privește condițiile socio-economice și, în cele din urmă, lipsa de reprezentare: "Câți tineri simt că au un cuvânt de spus în democrație când problemele pentru care luptă nu sunt niciodată în fruntea agendei?", se întreabă Samarasinghe.

Această dezamăgire față de democrație provine, așadar, dintr-o neconcordanță generală și continuă între ceea ce cer cetățenii și ceea ce este apoi oferit efectiv de către clasa politică.

În medie, aproximativ o treime dintre respondenți nu au încredere în politicieni pentru a lucra în interesul lor și pentru a aborda problemele care îi preocupă. În primul rând sărăcia, inegalitatea și drepturile omului, schimbările climatice și corupția.

Este democrația în pericol de dispariție?

Deci, ce ne spun aceste date despre sănătatea și viitorul democrației? Există cu adevărat riscul ca sistemul democratic să dispară treptat? Niciunul dintre experți nu vede acest lucru ca fiind cât de cât posibil.

"Democrațiile continuă să apară, iar cele stabilite nu au căzut niciodată. De fapt, este greșit să spunem că există o criză a democrației, există probleme de funcționare în cadrul unor democrații, de exemplu,Ungaria, de exemplu, Polonia, dar democrația nu este în criză", spune profesorul Pasquino.

Samarasinghe merge și mai departe: "Tendința a fost întotdeauna și va fi spre mai multă libertate. Și cred că acest sondaj arată, de asemenea, că există această dorință. Numai că oamenii văd acum o discrepanță între această dorință și viața lor. Dar nu cred că soluția lor este 'OK, ne vom îndrepta către un sistem autoritar'. Poate fi o soluție pe termen scurt, dar nu pe termen lung. Valorile la care oamenii țin personal, inclusiv drepturile omului, sunt atât de adânc înrădăcinate chiar și în țările care au în prezent guverne mai autoritare, încât nu este posibil ca ele să dispară."

Mai degrabă, preocuparea este alta: ce se poate întâmpla în această perioadă de nealiniere. "Cred că liderii politici, naționali și internaționali, trebuie să țină cont de consecințele lipsei de acțiune. Nu este vorba doar de a spune: "Bine, nu vrem să renunțăm acum la producția de cărbune pentru că avem această industrie în lobby și am putea pierde următoarele alegeri". Întregul sistem este în joc aici."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE