Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj. Europenii susțin măsurile UE pentru a face față crizei energetice și a ajuta Ucraina

Potrivit unui nou sondaj, cetățenii europeni susțin în proporție covârșitoare măsurile luate de UE în ultimul an pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de volatilitatea prețurilor la energie, relatează Euronews.com.

Europenii susțin măsurile UE

Cifrele publicate luni de Eurobarometru arată că europenii aprobă, de asemenea, măsurile UE de stimulare a securității energetice, a tranziției ecologice și a competitivității în industria tehnologică, pe lângă sprijinul constant al blocului comunitar pentru Ucraina împotriva invaziei rusești.

Războiul din Ucraina și criza energetică au afectat redresarea post-pandemică a UE, încetinind eforturile de stimulare a economiei, făcând să crească costurile și exacerbând inflația.

Întrebați cât de importante consideră că sunt diversele inițiative la nivel european din ultimul an, 87% dintre respondenții la sondaj au declarat că este "foarte important" sau "destul de important" ca UE să ia măsuri pentru a limita impactul imediat al creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor și a întreprinderilor.

Alți 86% au afirmat că este important ca UE să promoveze utilizarea durabilă a resurselor naturale, în timp ce 76% dintre cei chestionați au declarat că este important ca blocul comunitar să consolideze rezistența economiei sale.

Comisia Europeană a anunțat că și-a revizuit în scădere previziunile economice, reducând creșterea economică preconizată pentru acest an la 0,8%, față de 1%. Comisia a dat vina pe prețurile ridicate la bunuri și servicii care "au un impact mai mare decât se aștepta".

Europenii vor să continue să sprijine Ucraina

În ceea ce privește acțiunile viitoare, 85% dintre europeni consideră că UE ar trebui să își consolideze producția de tehnologii curate pentru a-și îmbunătăți competitivitatea pe scena mondială, iar 79% dintre ei sunt de părere că Bruxelles-ul ar trebui să introducă măsuri de reducere a consumului de energie.

Europenii au fost, de asemenea, întrebați în ce măsură UE ar trebui să continue să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei, o majoritate clară dorind să continue să ofere asistență Kievului.

Sancțiunile economice impuse Rusiei sunt susținute de 71% dintre cetățenii UE, în timp ce 65% doresc ca Ucraina să fie integrată în piața unică europeană.

De când a început invazia la scară largă, Ucraina și-a intensificat eforturile pentru a adera cât mai repede la UE și la piața unică a acesteia, obținând statutul de candidat în martie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE