Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Ungaria, sondaj de opinie în rândul cetățenilor despre sancțiunile împotriva Rusiei

Partidul de guvernământ din Ungaria vrea să facă un sondaj de opinie în rândul cetățenilor pentru a afla dacă aceștia susțin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

Alianța Civică Maghiară, Fidesz, intenționează să ceară o consultare națională privind sancțiunile energetice.

„Sancțiunile distrug economia Europei”

„Sancțiunile provoacă daune. Ele distrug economia Europei. (…) Trebuie să-i convingem pe decidenții europeni, pe membrii elitei, că nu ar trebui să mențină sancțiunile energetice, pentru că vor apărea mari probleme”, a declarat joi liderul grupului parlamentar al partidului, Mate Kocsis, într-o conferință de presă după o reuniune cu ușile închise, potrivit Euronews.

Sondajul, pe care guvernul îl numește „consultare națională”, este un sondaj informal disponibil pentru fiecare adult din Ungaria, care poate fi returnat prin poștă sau completat online.

Astfel de sondaje, publicate de mai multe ori de guvernele premierului naționalist-populist Viktor Orban, au fost criticate atât de cei care au condus sondajele cât și de partidele de opoziție. Motivul: unele întrebări erau tendențioase și sondajele nu au nicio relevanță juridică obligatorie.

Guvernul Ungariei se opune sancțiunilor

În cadrul conferinței de presă, Mate Kocsis a recunoscut că această consultare este un „instrument politic” pe care guvernul îl poate folosi în dezbaterile cu UE cu privire la posibilitatea de a prelungi sau de a impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. El a declarat că guvernul va decide cu privire la calendarul sondajului.

Guvernul Ungariei s-a opus în mod vocal sancțiunilor UE împotriva Moscovei. Ungaria susține că sancțiunile aduc mai multe daune economiilor europene decât Rusiei. Budapesta a refuzat, de asemenea, să furnizeze arme Ucrainei sau să permită transferul acestora peste granița sa cu țara aflată în conflict.

Ziarul proguvernamental Magyar Nemzet a relatat miercuri că Orban - care a întreținut ani de zile o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin - a declarat la conferința Fidesz că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui eliminate și că acest lucru ar reduce inflația și ar înjumătăți prețul gazelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE