Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cetățenii europeni vor ca Uniunea Europeană să accepte mai rapid noi membri

Majoritatea cetăţenilor UE (58%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri, conform unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, relatează Agerpres.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri înainte de un summit european care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, după un recent aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în considerare această decizie extrem de simbolică într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic şi complex din punct de vedere juridic.

Procesul de aderare la UE, lung și anevoios

Slovacia, de exemplu, a primit statutul de ţară candidată în 1999 şi a devenit membră UE în 2004. Turciei i s-a acordat statutul de stat candidat în acelaşi an, dar nu este încă o ţară membră.

Într-un alt exemplu, Macedonia de Nord a avut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană timp de 17 ani şi, în iulie 2020, Comisia Europeană a dat undă verde în principiu pentru negocierile de aderare.

Bulgaria, stat membru UE, blochează procesul din cauza istoriei scrise a celor două ţări şi a drepturilor minorităţii bulgare din Macedonia de Nord.

Războiul din Ucraina, prin ochii europenilor

Conform sondajului Eurobarometru, majoritatea cetăţenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai.

Circa 40% dintre respondenţi au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina.

Totodată, sondajul a constatat că majoritatea cetăţenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă, aproape două treimi considerând că este un lucru bun - cel mai mare nivel din 2007.

La sondajul Eurobarometru realizat în aprilie şi mai au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE