Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii se grăbesc să își cumpere case înainte de a intra în vigoare măsurile fiscale

La târgul de imobiliare care are loc în acest weekend, 23-24 septembrie, la București, oamenii își caută case noi pe care să le achiziționeze înainte să intre în vigoare măsurile fiscale. Puterea de cumpărare a românilor este mai mare ca în trecut, spun experții, care au observat că românii vin cu mai mulți bani de acasă pentru avans.

Românii se tem de scumpirea locuințelor

Cei care sunt în căutarea unei locuințe noi se grăbesc să o cumpere înainte de a intra în vigoare măsurile fiscale anunțate de Guvern. Florian Tomescu este pensionar, fost profesor. Mai mulți ani și-a pus bani deoparte și a venit în căutarea unei case la târg. Și nu este singurul care se teme de o scumpire a locuințelor.

"Bugetul este mai modest, până în 100.000 de euro. Casa nu pot să spun că e vilă sau apartament cu multe camere. (n. r. Caut) o garsonieră, ceva mai modest pentru un pensionar. Caut așa, un chilipir", spune Florian Tomescu.

"Am auzit de asta (n. r. că locuințele se scumpesc) și înțelegem că diferența o să fie mare, de 10-15%, deci da, dacă facem ceva, vrem să facem în timpul acesta care a rămas, clar", spune un participant la târg.

De la 1 ianuarie, TVA-ul va crește de la 5% la 9%, în cazul primelor locuințe achiziționate.

Spre exemplu, o locuință care are până în 120 de mp și costă 100.000 de euro fără TVA, va costa 109.000 de euro cu TVA de la 1 ianuarie. Asta înseamnă o creștere de preț de aproape 4%.

George Brăileanu, consilier imobiliar: "Acel TVA se va răsfrânge în prețul final, care va fi suportat de cumpărători. Sperăm să nu se ajungă la această situație, să vedem ce hotărâri va lua Guvernul."

Dezvoltatorii și brokerii imobiliari au găsit deja o variantă prin care să ocolească prevederea.

Dragoș Vâlceanu, fondatorul Asociației Brokerilor Imobiliari din România: "Toate tranzacțiile de anul viitor rămân pe 5% dacă am o promisiune de vânzare în 2023, adică din momentul acesta până în decembrie să-mi aleg locuința cu 5%, semnez un antecontract de vânzare-cumpărare, iar contractul final să fie în 2024 și atunci mă încadrez, rămân în continuare pe 5%, e singura soluție."

Momentan, oamenii au început să vină cu mai mulți bani de acasă, au observat experții.

Doru Iliescu, general manager site imobiliare: "În ultimul an am constatat o tendință a cumpărătorilor de a veni cu aport propriu mai mare, față de cum eram noi obișnuiți să lucrăm doar cu acel minim de 15%. Mă aștept ca în continuare aceste aporturi proprii să crească astfel încât să se poată încadra în continuare la credite, la finanțări pentru restul de diferență."

În ceea ce privește opțiunile pe care le au cumpărătorii, acestea pornesc de la prețuri mai mici, până la apartamente care valorează milioane.

George Brăileanu, consilier imobiliar: "Avem imobile cu prețuri pornind de la 21.900 de euro cu TVA, o garsonieră de 23 mp la parter, cu o curte de 12 mp."

Alexandru Bocunescu, agent de vânzări ansamblu de lux: "Cel mai scump apartament în momentul de față este 1,4 milioane de euro, un apartament de peste 400 de metri pătrați, un penthouse."

Casele din lemn au revenit la modă, mai ales că dezvoltatorii spun care sunt mai rezistente la cutremur, iar datorită materialelor de construcție, creșterea prețurilor va fi mai mică.

Ovidiu Andrei, director comercial: "Prețul lemnului în ultima vreme a mai scăzut, față de acel cumul de acum doi ani, deci se compensează. O casă bine făcută, cu materiale de calitate, instalații de calitate duce la 80.000-100.000 de euro, deci un 1.000-1.200 de euro pe metrul pătrat."

Măsurile fiscale vor fi aprobate săptămâna viitoare de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE