Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoluția fiscală crește prețurile locuințelor. Cum poți beneficia în continuare de TVA 5%

Măsurile fiscale propuse de PSD și PNL vor afecta și piața imobiliară. Locuințele s-ar putea scumpi cu cel puțin 4% în urma modificărilor aduse de proiect. Românii mai pot beneficia de prețurile actuale, dar doar în anumite condiții.

De la 1 ianuarie vor crește prețurile locuințelor în urma modificărilor aduse de pachetul de măsuri fiscale al Guvernului.

Cât de mult se scumpesc locuințele

Până la data de 31 decembrie TVA-ul pentru locuințe rămâne de 5%, însă numai pentru locuințele cu o valoare sub 120.000 de euro și o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați.

Aceeași locuință va avea un TVA de 9% începând cu data de 1 ianuarie, atunci când legea ar trebui să intre în vigoare.

De exemplu, prețul final al unui apartament cotat la 100.000 de euro este 105.000 de euro, cu TVA de 5%. Același apartament va costa 109.000 euro, cu TVA de 9%, după ce legea intră în vigoare.

Cum poți beneficia de TVA 5%

Există totuși o portiță pentru cumpărători. Conform proiectului inițiat de Guvern, cei care achită un avans pentru o locuință de până în 120.000 de euro și 120 de metri pătrați vor beneficia de un TVA de 5%, dacă vor plăti avansul până la sfârșitul anului și dacă vor achita restul sumei până la 31 decembrie 2024.

În cazul în care achitați avansul până la sfârșitul acestui an, dar nu plătiți restul sumei până la finalul anului următor, atunci nu veți mai beneficia de TVA de 5%.

De asemenea, dezvoltatorul trebuie să predea locuința în cursul anului viitor.

Taxă pentru casele de lux

Va exista și o taxă pentru casele de lux în urma pachetului de măsuri fiscale, pe care Guvernul în folosește pentru a reduce deficitul bugetar.

De exemplu, se va plăti un impozit suplimentar de 0,3% pentru casele cu o valoare de peste 500.000 de euro. Pentru o vilă cotată la 1.000.000 de euro, proprietarul va plăti anual 1.500 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE