Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mâncarea pentru animale, mai scumpă. Cu cât vor crește prețurile de la 1 octombrie

Iubitorii animalelor de companie vor plăti mai mult cu 10% pentru hrana acestora la întâi octombrie. Guvernul a hotărât să majoreze TVA-ul de la 9 la 19%. Unii proprietari spun că vor cumpăra mancare de o calitate inferioară, doar pentru a putea face față scumpirilor.

Eugen Voicu are doi câini. În acest moment plătește pentru mâncarea animalelor aproximativ 600 de lei. Spre exemplu, pentru un câine de talie medie un sac de boabe costă acum 250 de lei. După ce TVA-ul va ajunge la 19 procente, același sac va costa cu 25 de lei mai mult.

”Ambii căței mănâncă câte un sac pe lună și din când în când niște conserve de hrană umedă. Costă în jur de 250 de lei pe sac. O să se mai adauge și TVA-ul va fi un pic mai rău. Încercăm să le dăm hrană cât mai premium”, a mărturisit acesta.

Florin Neagu este un alt proprietar de animale și în imagini este împreună cu Ama, cățelușa pe care a salvat-o de pe străzi în urmă cu șapte luni. Recunoaște că majorarea TVA-ului pentru hrană va fi greu de suportat, mai ales că Ama este pretențioasă când vine vorba despre tipul de boabe.

”Financiar este un alt 10% pe care eu trebuie să îl adaug la bugetul familiei suplimentar”, a explicat Florin Neagu.

Majorarea TVA-ului nu îi va afecta doar pe stăpânii animalelor de companie. Proprietarii de petshop uri susțin că întreaga industrie va avea de suferit.

Această creștere de 10 procente atât pentru hrană cât și pentru suplimente va afecta atât clientul final și până la urmă se va resimți și asupra noastră pentru că dacă ei nu vor mai cumpăra cantitățile cu care eram obișnuiti rulajele vor scădea

Nu doar mâncarea este mai scumpă. Proprietarii animalelor de companie trebuie să ia în calcul și scumpirile jucăriilor sau produselor de îngrijire. În medie, un român plătește anual 1.500 de lei pentru diferite analize și controale de rutină ale patrupedelor.

Scumpirile se vor resimți și în adăposturi. De exemplu, pentru cei 250 de câini care sunt în adăpostul din aceste imagini mâncarea costă acum 19 mii de lei pe luna. După data de întâi octombrie suma va depăși 21 de mii de lei. Specialistii atrag atenția că aceste scumpiri vor duce inclusiv la creșterea abandonului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE