Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Animale abandonate de stăpâni din cauza inflației. Cât de mult a crescut costul întreținerii unui animal de companie

Inflația lovește și în animalele de companie. Tot mai mulți stăpâni renunță la companionii lor deoarece nu le mai pot purta de grijă invocând dificultăți financiare. În Franța și Marea Britanie, numărul câinilor orfani a crescut anul acesta.

Este cel mai bun prieten al omului, un prieten trădat de circumstanțele economice care au făcut ca adăposturile din Franța să se umple. Pe lângă abandonurile „tradiționale” din timpul vacanței de vară, inflația galopantă îi determină pe mulți stăpâni să renunțe la animale. În Franța, sterilizarea unei pisici costă 300 de euro, iar a unui câine, între 500 și 600 de euro.

„Avem senzația că tot mai mulți oameni nu își asumă responsabilitatea atunci când iau un animal. Nu se gândesc suficient la tot ceea ce înseamnă un animal, la cheltuieli, chiar și numai pentru a-l hrăni, pentru a avea grijă de el. Medicul veterinar este foarte scump. Și vacanțele trebuie avute în vedere,” a declarat Aurélie Ithurbide, șef de echipă la adăpostul SPA din Orgeval.

Asigurări de sănătate pentru animalele de companie

Inflația duce la mai multe abandonuri și tot mai puține adopții în Marea Britanie. Potrivit unui studiu, să deții un animal de companie este cu 30% mai scump decât era acum un an și nu toate familiile își permit.

Criza afectează și cimitirele de animale. Numărul incinerărilor în masă a crescut în detrimentul incinerărilor individuale.

„Și ele sunt membri ai familiei noastre și contribuie foarte mult la bunăstarea noastră. În timpul pandemiei, toate familiile au petrecut mai mult timp cu animalele lor de companie. Așa că, atunci când ele mor, iar familiile nu pot să le ofere o ceremonie cum se cuvine de despărțire, acest lucru sporește suferința oamenilor,” a declarat Jason Ward, director general al unui cimitir de animale de companie.

În Anglia, numărul cererilor pentru asigurări de sănătate pentru animalele de companie a ajuns la un milion anul trecut, un nivel record determinat de costul tot mai mare al tratamentelor veterinare. Îngrijirea unui animale de companie poate ajunge, pe parcursul vieții, la 30.000 de lire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE