Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caii de la Letea, la un pas să rămână fără apă. Guvernatorul Deltei Dunării: „Nu mi-am închipuit că această problemă poate să ia o asemenea amploare”

Caii sălbatici din pădurea Letea au fost salvați, în cele din urmă, de la o moarte sigură. Animalele au suferit de sete mai bine de o lună, după ce adăpătorile rezervației au secat, din cauza secetei prelungite, conform Europa Liberă.

Pădurea Letea au fost împrejmuită în 2014 cu două rânduri de gard, iar caii nu au mai avut acces la lacul Merhei, pentru a se adăpa. Prin urmare, singura lor sursă de apă erau cele două adăpători, care au secat din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă. În repetate rânduri, turiștii și localnicii au semnalat problema problema autorităților, pentru ca animalele să nu moară de sete. În cele din urmă, mai mulți localnici, împreună cu autoritățile, au curățat cele două gropi, astfel încât apa din pânza freatică să se poată ridica la suprafață. Caii din pădurea Letea sunt unici în Europa și reprezintă o emblemă a Deltei Dunării.

Gabriel Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării a vorbit la Euronews România despre acest subiect.

Gabriel Marinov: „Despre eventualitatea apariției acestei situații am fost informați cu două - trei săptămâni în urmă când ne-a fost semnalată scăderea nivelelor apelor în cele două adăpători din vestul pădurii Letea. Imediat am luat legătura cu autoritățile, am discutat situația și am conchis cu privire la modalitatea în care putem interveni, deoarece zona este una strict protejată. Există un angajat al administrației rezervației.

Dorința noastră era să respectăm prevederile legale iar intervenția să fie foarte puțin intruzivă, să fie realizată cu mijloacele rudimentare, nu mijloace mecanizate. Izvoarele acelor adăpători trebuiau decolmatate. Astăzi, cele două adăpători au izvoare proprii și ele sunt pline”.

Caii, salvați de la o moarte sigură

Întrebat când anume a raportat acest unic angajat al administrației rezervației problema penuriei de apă, Gabriel Marinov a spus că: „A prezentat problema, în perspectivă, posibilitatea de a se întâmpla lucrul acesta, dar nu am fost foarte bine informați la vremea aceea. Noi am discutat de principiu în fiecare primăvară această chestiune, astfel încât în momentul în care, pe parcursul verii e posibil să apară scăderi ale pânzei freatice, lucrul acesta era de așteptat.

Acolo este o chestiune destul de delicată. Din cei 3500 – 3600 de cai care trăiesc în acea zonă, aproximativ 600 de cai se află în această împrejmuire. În mod normal, împrejmuirea a fost realizată tocmai pentru a feri pădurea și zona strict protejată de intrarea rumegătoarelor. Prin tradiție, am permis totuși păstrarea acestor animale în interiorul incintei protejate, dar lucrul acesta a fost mai mult un compromis.

Facem tot posibilul să le menținem habitatul astfel încât să nu existe niciun fel de problemă. Nu ne-am închipuit că nu se va interveni pentru că zona aceea este intens populată și de către cei care practică serviciile turistice în zonă. Mai ales că operațiunea era una simplă. Nu aveam altceva de făcut decât să desfundăm acele izvoare, lucrul pe care l-am făcut în cursul zilei de duminică”.

Gabriel Marinov a mai spus că nu știe cu exactitate cât timp au stat caii fără apă: „Nu am de unde să știu, eu am venit din concediu ca să rezolv această chestiune pentru că, repet, nu mi-am închipui că această problemă poate să ia o asemenea amploare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE