Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoluția fiscală. Calendarul asumării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului

Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe 27 septembrie 2023 pentru pachetul de măsuri fiscale.

După acest moment, Opoziția va avea la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură. Partidele din Opoziție nu reușesc deocamdată să strângă suficiente semnături pentru a depune moțiunea. Va fi decisivă poziția parlamentarilor de la UDMR, care au propus Guvernului să facă anumite modificări. Liderul Kelemen Hunor așteaptă acum forma finală a pachetului.

Ce face, între timp, Opoziția

Pachetul de măsuri fiscale a intrat în mod oficial pe circuitul Palatului Victoria. Conform surselor Euronews, Executivul va adopta legea la începutul săptămânii viitoare.

Până atunci vor fi discutate modificările propuse de parlamentari, în special cele venite din partea UDMR. Premierul Marcel Ciolacu ar urma să prezinte legea în forma sa finală pe 27 septembrie 2023, într-o ședință comună a celor două Camere ale Parlamentului.

După ce Guvernul își va asuma răspunderea pentru măsurile fiscale, Opoziția va avea la dispoziție trei zile pentru a depune moțiune de cenzură. Însă, în acest moment nu există un acord în rândul partidelor. Asta pentru că USR nu vrea sub nicio formă să colaboreze cu AUR. În același timp, partidul condus de Cătălin Drulă nu poate strânge cele 117 semnături fără susținerea parlamentarilor de la UDMR.

Cătălin Drulă, președinte USR: „AUR nu are suficiente semnături pentru a depune o moțiune, nici ca să cheme miniștrii în Parlament, nici ca să atace la CCR. Singurul lucru pe care îl face AUR este să se maimuțărească în aceste procese”.

Andrei Lupu, deputat REPER: „Nu vom semna nicio moțiune de cenzură alături de AUR! Am învățat din 2021, atunci am greșit, acum avem nevoie de coalizarea Reper, USR, Forța Dreptei și UDMR. Avem numere necesare pentru a iniția o moțiune și este suficient să colaborăm în această formulă”.

George Simion, președinte AUR: „După domnul Albișteanu din Iași va semna și domnul Dumitru Coarnă. După aia domnul Gheba, din Dolj. Să vedem câte semnături avem până la urmă și USR-iștii de ce fac blat așa evident cu Ciolacu?”.

Partidul AUR a strâns până acum 42 de semnături pentru a depune moțiunea de cenzură. Dacă UDMR nu va susține acest demers, atunci legea o să meargă direct la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: „Sunt multe măsuri care, dacă ar fi fost luate anul trecut când noi am propus acest lucru, de exemplu 1% pe cifra de afaceri, atunci și deficitul bugetar în acest an ar fi fost mult mai mic”.

Primele măsuri vor intra în vigoare de la 1 octombrie, numai dacă pachetul de măsuri fiscale va fi publicat în Monitorul Oficial înainte de finalul lunii. În caz contrar, legea va începe să-și producă efectele de la 1 noiembrie. Astfel, ar putea fi amânată ridicarea facilităților fiscale.

Facilităţile pentru IT şi Construcţii vor fi ridicate de la 1 octombrie sau se ia în calcul 1 noiembrie?

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: „Cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a legii. Acum, să sperăm că avem noroc să nu fie atacată la Curtea Constituțională sau să nu fie alte chestiuni de natură procedurală”.

Scopul legii este ca deficitul bugetar să ajungă la cel mult 5,5% din PIB la finalul anului. Guvernul susține că dacă legea nu va intra în vigoare cât mai repede, România riscă să termine anul cu un deficit de peste 6%. Într-un asemenea scenariu, Comisia Europeană ar putea suspenda fonduri europene de 75 de miliarde de euro, susține ministrul Finanțelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE