Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calcule pentru moțiunea de cenzură. Opoziția are nevoie de 117 semnături pentru a depune moțiunea împotriva Guvernului

Opoziția a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, dacă Guvernul își va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale. Cu toate acestea, există șanse ca partidele să nu strângă semnăturile necesare pentru a depune moțiunea. Asta pentru că opoziția este divizată în acest moment, iar UDMR încă nu a decis ce va face.

În Parlamentul României avem 465 de senatori și deputați. Cei mai mulți provin de la PSD, 155 la număr. PNL a mai pierdut recent un parlamentar, după ce senatorul Vasilică Potecă a trecut la AUR. Coaliția de la Guvernare se bucură și de sprijinul minoriților, cu 17 mandate. Din opoziție, USR are cei mai mulți senatori și deputați în acest moment, mai exact 63. Urmează AUR, cu 41 de mandate, iar apoi UDMR, partid care "a fost împins pe scări după rotativă". Cel puțin așa a transmis președintele Kelemen Hunor. În categoria celor neafiliați se află parlamentarii de la Reper și Forța Dreptei.

Coaliția PSD-PNL are o majoritate covârșitoare în Parlament

Puterea numără în total 291 de mandate. De partea cealaltă, partidele din opoziție sunt reprezentate de 174 de senatori și deputați. O moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al parlamentarilor. Asta înseamnă că ar fi nevoie de cel puțin 117 semnături.

Guvernul poate fi demis numai dacă moțiunea de cenzură este votată de majoritatea absolută a Parlamentului. Deci ar nevoie de 234 de voturi "pentru".

Din informațiile Euronews, există mai multe discuții în acest moment în rândul Opoziției. USR nu își dorește să depună o moțiune de cenzură alături de AUR. În același timp, UDMR a anunțat că va lua o decizie în această privință numai după ce va fi publicat textul pachetului de măsuri fiscale.

USR nu poate iniția moțiunea fără semnăturile parlamentarilor de la UDMR. În același timp, nici AUR nu poate depune moțiunea dacă nu face rost măcar de câteva semnături din partea USR. Cel mai plauzibil scenariu ar fi ca USR, UDMR și neafiliații să semneze împreună pentru moțiune. Dacă toate partidele din opoziție ar fi de acord să depună o moțiune comună, atunci ar strânge fără probleme numărul de semnături. Însă, pentru moment nu există un acord în acest sens.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE