Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma ar putea crește mai mult salariile. Guvernul se gândește să introducă o nouă referință

Reforma bugetară menită să reducă cheltuielile statului ar putea crește salariile mari ale șefilor din companiile profitabile ale statului, dar și din instituțiile subordonate Parlamentului.

Potrivit unor surse, unii ar putea ajunge să câștige chiar și 31.000 de lei în plus, pe lună, după ce vor fi introduse plafoane pentru calcularea acestor lefuri. Favoriții proiectului de reformă sunt, de departe, președinții autorităților din subordinea Parlamentului.

Coaliția se gândește să introducă o nouă referință atunci când calculează indemnizațiile directorilor generali din companiile deținute de stat. În cazul celor profitabile și care nu au datorii, directorii generali pot câștiga până la 6 salarii medii din ramura de activitate.

Este și cazul Hidroelectrica, care anul trecut a înregistrat un profit net de 4,4 miliarde de lei. Salariul șefului companiei ar putea crește astfel cu 17% și va depăși 41 de mii de lei net pe lună.

Într-o situație asemănătoare este producătorul de gaze naturale Romgaz, cu un profit de 2,5 miliarde de lei. Directorul general ar putea ajunge să primească lunar un plus de aproape 14 mii de lei net. Este o creștere consistentă de 38%.

De cealaltă parte sunt directorii societăților de stat cu pierderi, ale căror salarii ar putea scădea, conform planurilor coaliției. Asta pentru că referința folosită ar fi de 3 salarii medii din domeniul de activitate.

De exemplu, directorul CFR Marfă, cu pierderi de 153 milioane de lei, ar putea încasa un salariu diminuat cu aproape 3.700 de lei, adică o scădere de 24%.

Un caz similiar este și la TAROM. Directorul companiei aeriene care a înregistrat pierderi de 300 de milioane de lei anul trecut, ar putea să aibă o indemnizație cu 34% mai mică, ajungând astfel la aproape 12 800 de lei.

Coaliția pregătește schimbări și în cazul instituțiilor subordonate Parlamentului. Șefii acestora ar urma să aibă salariile plafonate la nivelul a șase indemnizații de ministru. Nici aici, intenția statului de a face economii nu are efectul scontat. În cazul președinților ASF, ANCOM și ANRE, salariile acestora ar crește consistent chiar cu peste 30.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE