Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cere Comisiei Europene modificarea PNRR şi vrea adăugarea unui capitol privind REPowerEU

România a trimis Comisiei o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește, de asemenea, să adauge un capitol dedicat planului REPowerEU.

”Capitolul privind REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată care figura deja în plan.

Reformele și investițiile din acest capitol sunt legate de sporirea producției de energie verde, de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și de consolidarea competențelor forței de muncă din domeniul producției de energie verde.

Modificarea planului propusă de România prevede eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri.”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

România a solicitat transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane EUR, către planul său de redresare şi rezilienţă. Împreună cu granturile acordate României prin MRR şi REPowerEU (12,1 miliarde EUR, respectiv 1,4 miliarde EUR) şi cu împrumuturile MRR deja angajate în temeiul planului iniţial (14,9 miliarde EUR), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde EUR.

Comisia va evalua dacă planul modificat îndeplineşte în continuare toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR.

Dacă evaluarea Comisiei este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ţine seama de modificările aduse planului României.

Statele membre vor avea apoi la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE