Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Boloş: Planul REPowerUE al României nu a fost respins. Este în faza de consultare informală

Marcel Boloş a declarat că planul REPowerUE al României nu a fost respins, ci este în faza de consultare informală, iar Comisia Europeană cere informaţii suplimentare despre investiţiile pe care România vrea să le treacă în noul capitol.

Mai mult decât atât, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că documentele urmează să fie depuse după ce se va ajunge la un consens.

"Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? E adevărat că viaţa politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare 'sinceră', trebuie totuşi să ai în vedere că a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute. Situaţia cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informaţii suplimentare despre investiţiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele", a scris Boloş.

Ce spune regulamentul UE pentru proiectele REPowerEU

Potrivit acestuia, România, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primeşte, urmăreşte să asigure capacitatea de rezilienţă a sistemului energetic, prin creşterea ponderii producţiei de energie electrică din surse regenerabile (solar şi hidroenergetic).

"Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare şi rezilienţă începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârşitul lunii aprilie 2023 şi nu mai târziu înainte de 31 august 2023, care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut", explică Boloş.

În acest sens, în perioada 17 - 26 martie 2023, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi.

Ulterior, pe 24 martie, a avut loc o sesiune publică, la care au participat reprezentanţii structurilor asociative, autorităţilor locale şi regionale, societăţii civile, organizaţiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum şi actorilor interesaţi din sectorul agricol.

"Acum, suntem într-un dialog constructiv cu reprezentanţii Comisiei Europene, cărora le mulţumesc pe această care. Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles şi, în baza mandatului primit de Guvern, o să discutăm cu experţii de acolo.

Aceasta este realitatea. REPowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, şi România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice. De altfel, cum foarte bine a punctat Siegfried Mureşan, doar două ţări au depus până acum planul. Iar dacă vom continua discuţiile cu CE în aceeaşi notă, avem toate şansele să ne numărăm şi noi printre statele fruntaşe care fac acest lucru", a mai notat şeful MIPE.

Europarlamentarul Dragoş Pîslaru a anunţat, joi seara, pe Facebook, că planul REPowerEU al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro, a fost respins de Comisia Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE