Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL, scindat între asumare și moțiune de cenzură. Nemulțumiți de măsurile fiscale, unii liberali ar putea vota demersul Opoziției

Măsurile de austeritate dezbină PNL. Conducerea liberală a riscat să-și urce propriii parlamentari în cap, după ce a acceptat jocul premierului de asumare a răspunderii, fără să existe consens total pe conținutul  viitoarelor măsuri fiscal-bugetare.

Ultimele negocieri de la Guvern nu s-au soldat cu rezultatul scontat pentru noile linii roșii anunțate de liberali, așa că Opoziția profită de nemulțumirile din PNL și anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

Mulți dintre parlamentarii liberali sunt nemulțumiti că partidul susține demersul lui Ciolacu de a-și asuma răspunderea pe pachetul de legi fiscal- bugetare. De altfel, sunt temeri că o bună parte dintre ei ar putea să susțină moțiunea de cenzură anunțată de Forța Dreptei, USR și AUR. Un liberal deja a anunțat că pleacă din partid și că votează cot la cot cu Opoziția.

Vasilică Potecă: „Demisia mea din PNL o împărțim în două. Unu: sunt motivele care țin de teritoriu, care țin de filială. Și doi, este legată de aceste măsuri fiscale. Voi vota și voi sancționa aceste măsuri fiscale și nu voi fi de acord sub nicio formă și voi semna textul acelei moțiuni. Sunt colegi liberali care vor vota la moțiune”.

Florin Cîțu: „Sper ca o parte din colegii mei sau colegii mei toți să își dea seama că au greșit când i-au dat mâna liberă lui Ciolacu să faca ce vrea, că știm ce variantă va fi finală”.

Reporter: Au fost colegi de-ai dvs care au spus că ei sunt dispuși ca să susțină o moțiune de cenzură. Vă așteptați ca unii colegi de partid să ducă până la capăt acest avertisment?

Florin Cîțu: „Foarte probabil”.

Robert Sighiartău, deputat PNL: „Nu pot fi de acord cu ceva care se prezumă a lovi în mediul de afaceri din România”.

Potrivit unor surse politice, mai mulți deputați și senatori PNL, nemulțumiți de actuala conducere a partidului, sunt deja în negocieri pentru a migra pe final de mandat la AUR și USR. Ar putea chiar vota moțiunea de cenzură ca un semnal în acest sens.

Cu un partid național liberal scăzut în sondaje în acești ani, o bună parte dintre aleșii acestei formațiuni politice ar putea să nu se mai regăsească pe locuri eligibile la alegerile de anul viitor. Drept urmare, o bună parte dintre ei se reorientează.

Conducerea amenință cu sancțiuni pe linie de partid.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Disciplina de partid trebuie să funcționeze așa cum a funcționat și până acum. Acolo nu a funcționat. Fiecare trebuie să suporte măsurile și rigorile disciplinei interne”.

Pachetul de măsuri fiscale ar urma să fie finalizat până la finele acestei săptămâni, apoi va fi pus în transparență publică.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament și să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe de completare. Am așteptat și am vorbit despre așa-spusa austeritate, dar eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile și nu este nicio austeritate”.

Ce șanse sunt ca moțiunea de cenzură să treacă

Sunt șanse mici însă ca moțiunea de cenzură ce va veni după finalizarea procedurii de asumare să aibă sorți de izbândă în Parlament.

Pentru ca un astfel de demers să treacă e nevoie de un minimum de 234 de voturi pentru. PSD-PNL au o majoritate confortabilă de peste 270 de voturi, din totalul de 466, iar USR și Forța Dreptei fac curte doar UDMR și nu vor să colaboreze cu AUR în această privință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE