Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Momente în care guvernanții au arătat că nu cunosc realitatea în care trăiesc, zi de zi, românii

Guvernanții iau zilnic decizii care afectează viața a milioane de români. Dar cât de ancorați sunt în nevoile de zi cu zi ale oamenilor? În ciuda salariilor mici și a prețurilor mari la alimente, premierul Marcel Ciolacu a spus că se pot face cumpărături consistente cu doar 100 de lei. Iar astfel de declarații ce par departe de realitate au tot apărut în ultimii ani, din rândul celor care ne conduc. N-au știut cât costă o franzelă, un bilet de autobuz sau cât este salariul minim pe economie.

Jurnalist: Domnule premier, când mergeți la cumpărături ce cumpărați cu 100 de lei?

Marcel Ciolacu, premier: Ce am nevoie.

Jurnalist: De 100 de lei, cât se mai poate cumpăra în ziua de astăzi, când mergeți la cumpărături?

Marcel Ciolacu, premier: Eu cred că pot cumpăra consistent.

Este o declarație greu de digerat pentru cei 1,5 milioane de români care trăiesc, lună de lună, dintr-un salariu minim pe economie.

Dar actualul premier nu este primul demnitar care pare rupt de realitatea românului de rând

Viorica Dăncilă

În 2018, prim-ministrul de atunci, Viorica Dăncilă, a spus că prețurile alimentelor de bază au scăzut când, de fapt, cifrele arătau o creștere.

Viorica Dăncilă, fost prim-ministru: După momentul de anul trecut, majorările de prețuri s-au diminuat aproape în totalitate, cu creșteri medii de sub 1% de la lună la lună și chiar cu scăderi de prețuri la alimente de bază, la ulei, la zahăr sau la ouă și lista poate continua, pe lângă alte produse de bază precum, făina, pâinea sau laptele unde prețurile au stagnat. De ce mințiți oamenii când le spuneți în fiecare lună că le-au crescut prețurile cu 5.4%?

Florin Cîțu

Prețurile alimentelor de bază l-au pus în încurcătură și pe Florin Cîțu.

Jurnalist: Știți cât e prețul la o franzelă? La 1 litru de ulei?

Florin Cîțu, fost prim-ministru: Am fost în piață. Nu mănânc pâine.

Nicolae Ciucă

Fără a gafa nu și-a încheiat mandatul nici Nicolae Ciucă. Fostul premier nu a știut că țara noastră produce motorină.

Nicolae Ciucă, fost prim-ministru: România, în momentul de față, își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. Chiar s-au vehiculat cifre: la o tonă de petrol național trebuie să importăm 3 virgulă ceva tone de petrol sau produse petroliere pentru că, știm foarte bine, motorina nu se produce în țară.

Dan Șova

În urmă cu 10 ani, la audierea pentru postul de ministru al Marilor Proiecte, Dan Șova s-a împiedicat de TVA. Încercând să explice implicațiile financiare ale exploatării aurului de la Roșia Montana, Șova n-a știut că taxa pe valoare adăugată este 24%. Corectat de președintele comisiei, ministrul a replicat: Mă gândeam la vremurile bune, când TVA-ul era de 19%.

Călin Popescu Tăriceanu

În cursa pentru Primăria Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu nu a știut cât plătește un bucureștean pentru un bilet de autobuz. Dacă în primă fază a spus că prețul diferă în funcție de distanța parcursă, ulterior a dat un preț dublu față de cel din realitate. 

Dan Vîlceanu

Dan Vîlceanu a gafat chiar la prima sa apariție în calitate de ministru al Finanțelor. Nu a știut să răspundă la o întrebare simplă a jurnaliștilor.

Jurnalist: Salariul minim în mână, net în România?

Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor: E în jur de 1.600 și ceva.  

Jurnalist: 1.386.

Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor: E 2.380 cred salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300. Dar mă rog...

Jurnalist: Atâta este.

Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor: Ok.

Florin Barbu

La colț a fost pus și actualul ministru al Agriculturii, când nu a putut să spună care este salariul minim în Agricultură.

Jurnalist: Cât e salariul minim în agricultură?

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: 3.050

Jurnalist: Și net?

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: 2.250

Jurnalist: 2.362 de lei este.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE