Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Gafa lui Nicolae Ciucă. Premierul a numit-o pe Ursula von der Leyen „președintele Consiliului Europei”

Nicolae Ciucă a început ședința de guvern de miercuri cu o gafă. Premierul a numit-o pe Ursula von der Leyen „președintele Consiliului Europei”. Ursula von der Leyen este însă președintele Comisiei Europene.

„Sunt semnale și avem astăzi un mesaj transmis de președintele Consiliului Europei, doamna Ursula von der Leyen, legat de măsurile care se întreprind la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem să gestionăm situația generată de criza gazelor și prețul energiei”, a declarat Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Momentul gafei începe la minutul 19:02.

Ce este Comisia Europeană

Comisia Europeană (EC) este o instituție a Uniunii Europene, responsabilă cu întocmirea propunerilor legislative, punerea în aplicare a deciziilor, respectarea tratatelor UE și de gestionarea activității curente a UE.

Comisia funcționează ca un cabinet de guvernământ, format din 27 de membri (informali cunoscuți sub denumirea de "comisari"). Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie, iar aceștia au obligația de a reprezenta interesele comune ale UE și nu interesele naționale ale statului din care face parte.

Unul dintre cei 27 este președintele Comisiei, care este propus de Consiliul European și ales de Parlamentul European. Consiliul Uniunii Europene nominalizează apoi ceilalți 27 de membri ai Comisiei, de comun acord cu președintele nominalizat, iar ulterior cei 27 de membri ca un singur corp sunt supuși votului de investitură a Parlamentului European.

Actuala Comisie este Comisia von der Leyen, care a preluat funcția la 1 decembrie 2019.

Ce este Consiliul Europei

Consiliul Europei este organizația principală a continentului în privința drepturilor omului. Cuprinde 46 de state membre, inclusiv cele 27 ale Uniunii Europene. Consiliul militează pentru libertatea de expresie și pentru libertatea presei, libertatea întrunirilor, egalității și protecția minorităților.

A lansat campanii pe probleme precum protecția copilului, discursul de ură online, și drepturile romilor, cea mai mare minoritate a Europei. Consiliul Europei ajută statele membre să lupte împotriva corupției și terorismului, și să adopte reforme juridice necesare. Grupul său de experți constituționali, cunoscut drept Comisia de la Veneția, oferă consiliere juridică țărilor de pe tot globul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE