Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment Euronews. Ce "cumpărături consistente" poți face de 100 de lei

Premierul Marcel Ciolacu consideră de 100 de lei poate face "cumpărături consistente". Întrebat ce cumpără el cu aceasta sumă de bani, premierul a declarat că achiziționează ce are nevoie.

Marcel Ciolacu, premier: "(n. r. Cumpăr) ce am nevoie. Pâine, ce am nevoie, zahăr…"

Jurnalist: "De 100 de lei cât se mai poate cumpăra astăzi?"

Marcel Ciolacu, premier: "Eu cred că se poate cumpăra consistent."

Câte poți cumpăra de 100 de lei

Un jurnalist Euronews s-a dus în piața Obor din București pentru a vedea cât de multe alimente poate cumpăra de 100 de lei. A cumpărat, în mare parte, legume, câte un kilogram din fiecare: cartofi, ceapă, morcovi, conopidă, roșii, castraveți, vinete, ardei. A mai cumpărat o caserolă cu un kilogram de piept de pui, zece ouă, o salată verde și o sticlă de un litru de ulei.

Pentru aceste alimente s-a depășit, cu puțin, bugetul: 104 lei.

Doar conopida este aproximativ 10 lei. Pieptul de pui costă 28 de lei, ceea ce înseamnă că mai bine de un sfert din buget se duce pe un singur aliment.

În coș nu au fost puse produse lactate, de îngrijire sau de curățenie. Produsele cumpărate ar fi suficiente pentru două zile, spun oamenii din piață.

Conform ultimelor date oferite de Institutul Național de Statistică, coșul minim de cumpărături pentru doi adulți și doi copii s-a mărit cu 20%, adică depășește suma de 8.600 de lei.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor în luna august a acestui an, la 9,43%, de la 9,44% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 11,88%, cele nealimentare cu 6,98%, iar serviciile cu 11,72%, potrivit INS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE