Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florin Cîțu, despre amenințarea lui Marcel Ciolacu: "Șantaj penibil, de copil răsfățat. E nevoie de evaluare specializată a acestui comportament"

99% din măsurile de reduceri bugetare și de fiscalitate au fost convenite deja de PSD și PNL. Rămâne un procent care pare adevărata miză, dar și adevărata discordie între partenerii de guvernare. Astfel, premierul Marcel Ciolacu a pus presiune la masa discuțiilor și folosește amenințarea cu demisia pentru a-i convinge pe liderii liberali să cedeze.

Cele două pachete de acte normative cu care trebuie să vină Guvernul, cel privind reducerea cheltuielilor bugetare și acea ordonanță cu noile măsuri fiscale. Primul obstacol îl reprezintă acel principiu de comasare a instiuțiilor cu atribuții similare, în special în zona administrației publice locale. Pentru că, de săptămâna trecută, de când ministrul de Finanțe Marcel Boloș a prezentat principalele prevederi ale acestor măsuri și până în momentul de față, au venit o mulțime de reacții ale aleșilor locali, reacții negative la nivelul PSD și PNL, toți edilii cerând ca acele măsuri să nu fie aplicate, pentru că pot să dea peste cap activitatea atât a primăriilor, cât și a instituțiilor subordonate.

Florin Cîțu i-a dat replica lui Marcel Ciolacu: "Șantaj penibil, de copil răsfățat"

Există un consens pe impozitarea a tot ce înseamnă profit externalizat de către marile companii multinaționale. Acest impozit ar urma să fie aplicat pe cifra de afaceri, pentru că foarte multe companii, în ultimii trei ani, au reușit să demonstreze că nu ar avea profit, ci doar pierderi, în condițiile în care au cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei la noi în țară.

Se vorbește de un procent de 15%, pe care liberalii îl consideră prea ridicat, iar acesta este încă un obstacol, ceea ce l-a făcut pe premierul Marcel Ciolacu să amenințe chiar cu demisia în cazul în care conducerea liberală nu își asumă tot pachetul de măsuri fiscale.

Fostul premier a explicat de ce s-a ajuns aici. El susține că, în programul de guvernare comun, nu a existat prevederea privind creșterea de taxe.

"Dacă nu înțeleg liberalii, îmi depun mandatul", a spus Ciolacu. Florin Cîțu i-a dat replica.

"Un șantaj penibil, de copil răsfățat. PNL nu face nimic altceva decât să respecte ceea ce am agreat și este în programul de guvernare. Din primul moment când s-a făcut această coaliție, a fost agreat că nu vor crește taxe. Marcel Ciolacu a defilat anul trecut - și chiar înainte de a deveni premier - cu acest slogan că nu vor crește taxe. Și acum, deodată, se supără și își ia jucăriile și pleacă dacă nu cresc taxe. Poate că e nevoie de o evaluare specializată a acestui comportament.

Simplu pentru toată lumea: în programul de guvernare scrie că nu vor crește taxe, Partidul Național Liberal a spus tot timpul că nu vom crește taxe. A fost o greșeală anul trecut, bineînțeles, și PNL reclamă că a suferit în sondaje de pe urma acelei ordonanțe 16, din 2022, care a introdus taxe, deși nu era în programul de guvernare. Acum, să venim a doua oară și să încălcăm programul de guvernare și ce-am spus românilor că nu vom face, ar fi sinucidere curată pentru Partidul Național Liberal", a spus Florin Cîțu, la Euronews.

Liberalii sunt convinși că nu e nevoie de creșteri de taxe

"În ceea ce privește reducerea cheltuielor bugetare și forma administrativă, sută la sută PNL susține. Reformele care erau în PNRR, dacă se făceau până acum, nu aveam această discuție: reforma pensiilor, reforma salarizării, reforma aparatului bugetar. De un an și jumătate nu s-a făcut nimic și acum a venit nota de plată.

Deci sută la sută susținere din partea PNL pentru un stat mai eficient, mai suplu, o reformă a pensiilor speciale și reforma salariilor din sectorul bugetar, care, însumate, vor reduce cheltuielie. De fapt, vedem că problema la buget apare la cheltuieli, pentru că, așa cum a fost cheltuit bugetul, cheltuielile au fost subestimate, iar veniturile au fost supraestimate", a explicat Florin Cîțu.

Liberalii ar fi de acord cu eliminarea scutirii unor categorii de la plata contribuțiilor. În schimb, creșterea taxelor ar arunca România în criză, așa cum a precizat Florin Cîțu.

"În ceea ce privește taxele, singura concesie pe care o poate face PNL e să respectăm PNRR, care spune că, dacă ineficacitățile fiscale vor fi eliminate, începând cu 2025, pentru a aduce pe toată lumea la același nivel, să nu mai existe excepții la plata contribuțiilor, de exemplu, sau alte impozite. Dar începând cu 2025 și treptat, după ce sunt făcute reformele în sectorul bugetar, nu concomitent.

În rest, dacă în acest moment am fi de acord cu creșterea taxelor, ar însemna să aruncăm economia într-o criză și mai mare. Deja creșterea economică gâfâie, venim de la un 6% în 2021 la 2% acum. Ar însemna o creștere a prețurilor din nou, inflația să revină, dar să se accelereze și ar însemna dobânzi mari din nou și, cel mai important, s-ar adânci gaura la buget. Pentru că avem dovada că anul trecut au crescut taxele, iar veniturile la buget nu au crescut. Și avem dovada că, în 2020, PNL a scăzut taxele, iar veniturile la buget au crescut. Deci toate acestea sunt argumente împotriva creșterii taxelor, avem și argumente politice, și argumente economice", a explicat Florin Cîțu.

Florin Cîțu: "Ciolacu a ajuns premier dintr-un accident nefericit"

Amenințarea cu demisia, pe care o face Marcel Ciolacu, nu-l sperie pe Florin Cîțu.

"Și comportamentul premierului Ciolacu este al unui copil răsfățat, care își ia jucările dacă nu se întâmplă așa cum vrea el. Trebuie să-și aducă aminte că, dintr-un accident nefericit, a ajuns în funcția de premier, asta este, să se comporte ca atare. Dacă nu vrea să fie premierul României, foarte bine, să plece acasă, PNL poate să meargă mai departe și să fac reformele din PNRR și să arate că se poate corecta deficitul bugetar fără creșterea taxelor.

Marcel Ciolacu poate să arate anticipatele când vrea el să le arate. E decizia președintelui României, nu decide Ciolacu ce se întâmplă. A mai avut el o declarație, a ieșit și ne-a spus bombastic că va convoca Parlamentul pentru a corecta legea pensiilor. Marcel Ciolacu nu poate convoca Parlamentul României. Repet, se comportă ca un copil răsfățat. Asta este, mai sunt și momente nefericite în istorie, a ajuns premierul României, să învețe să se poarte ca premier", a concluzionat Florin Cîțu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE