Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Marea ieftinire" a alimentelor se vede doar la Guvern. Cum arată "situația de pe teren", deși premierul a spus că vede ieftiniri

Consiliul Concurenței și ANAF verifică ieftinirea alimentelor, după ce premierul României a declarat că a văzut ieftiniri și de 50 la sută pentru alimentele de bază care au adaos comercial plafonat.

"Am văzut deja preţuri scăzute cu 35% şi chiar 50% la unele produse. Sunt sigur că această măsură începe concret să ajute milioane de oameni. Și mai ales această măsură va duce inflația la o singură cifră", a fost declarația lui Marcel Ciolacu.

Situația "de pe teren"

Euronews a mers în hipermarketul în care monitorizăm prețul acestor produse. Jurnaliștii noștri monitorizează prețurile dintr-un supermarket din sectorul 6 al Capitalei. Am filmat prețurile celor 14 produse de bază pe 7 iulie și am revenit pe 5 august în magazin.

Realitatea de la raft îl contrazice, însă, pe șeful Guvernului. Unele produse sunt la același preț, iar altele chiar s-au scumpit.

Pe 7 iulie, un coș cu 10 ouă costa 11,59 lei. Același coș, costa pe 5 august tot 11,59 lei. Prețul frânzelei albe de 300 de grame era, pe 7 iulie, 2,59 de lei, iar acum costă 2,79 de lei. În acest caz, prețul a crescut, așadar. Nici la carnea de pui nu am regăsit ieftiniri, ci din contră. Pulpele de pui costau, pe 7 iulie, 15,29 lei, iar pe 5 august costă 19,99 lei.

Pe 1 august a intrat în vigoare ordonanța pentru plafonarea adaosului comercial

Premierul a revenit și sâmbătă, cu o postare pe Facebook, în care spune că a fost personal la cumpărături și a observat că pâinea, cartofii noi, telemeaua, făina și mălaiul s-ar fi ieftinit cel mai mult. Am verificat și noi prețul acestor produse și am văzut o ieftinire de aproape 1 leu pentru cartofi și 1,66 lei pentru făină. În schimb, un kilogram de mălai, același sortiment, costă 3, 99 lei, exact cât costa și pe 7 iulie.

Experții în fiscalitate aduc și explicații pentru ieftinirile modeste: prețurile nu pot scădea prea mult din cauza scumpirii materiei prime, transportului, creșterii costurilor indirecte și marjelor de profit la care companiile nu vor să renunțe.

Horațiu Hagiu, expert fiscal: "Dacă am avea reduceri de 50%, asta înseamnă că marjele practicate înainte de aplicarea acestei ordonanțe ar fi de peste 100%, ceea ce nu este doar imposibil, dar ar fi blocat o economie retail cu siguranță, mai ales pentru aceste produse de bază. Sunt în strânse discuții cu mai multe lanțuri comerciale, cu distribuitori. Și după calculele de marjă, prețurile nu diferă foarte mult. Din contră, pentru unele din produse, vor crește, astfel încât produsele la raft se vor scumpi."

Potrivit ordonanței guvernului, mecanismul de plafonare se aplică la procesatori, distribuitori și retaileri. Nu însă și la producători. Astfel, timp de trei luni, procesatorii și retailerii vor aplica un adaos de doar 20%, iar distribuitorii vor fi limitați la 5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE