Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Întâlnire PSD-PNL pe ordonanța reducerilor bugetare. Nicolae Ciucă: ”Este important ca măsurile să nu fie aplicate otova”

Comasarea instituțiilor cu atribuții similare și eliminarea posturilor vacante din aparatul bugetar provoacă bătăi de cap Executivului. Anunțate ca o realitate, aceste măsuri se lovesc de opoziția angajaților din sistemul bugetar. Liderii PSD și PNL se reunesc astăzi, în jurul prânzului, pentru a discuta din nou draftul de lucru, dar și a pregăti preconizată rectificare bugetară. 

07/08/2023 , 11:47

Nicolae Ciucă, despre reducerea cheltuielilor: ”Să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toți”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat luni că liderii coaliției au purtat discuții cu reprezentanții mediului de afaceri la Guvern deoarece este nevoie de o coordonare ”astfel încât să putem să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toți”.

”În acest moment am discutat și vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar și este important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să vedem care vor fi consecințele.

De asemenea, susținem partea de descentralizare. Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activității instituțiilor centrale, iar la nivelul autorităților locale, unde sunt instituții care practic se dedublează cu ce există la nivel central, să intre și să funcționeze în subordinea și în responsabilitatea autorităților locale”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat cum va fi realizată comasarea în rândul instituțiilor de cultură, precum teatrele, la nivel local, președintele Senatului a afirmat că deocamdată acest subiect nu a fost discutat de liderii coaliției de guvernare.

”Este bine să vedem aceste măsuri pe tot lanțul de efecte astfel încât să nu bulversăm”, a mai precizat liderul PNL.

Deși premierul Marcel Ciolacu a susținut că nu va ceda presiunilor venite din partea categoriilor profesionale afectate de noile măsuri, este posibil ca acel principiu al comasării instituțiilor cu atribuții similare la nivelul autorităților publice locale să fie ușor modificat, potrivit surselor Euronews România. 

Acest lucru se va întâmpla după ce în ultima perioadă au fost lansate o serie de critici atât din partea sindicaliștilor din domeniul sănătății și educației, dar și din partea altor categorii profesionale precum magistrații și directorii de teatre. Aceștia din urmă invocă faptul că prin această comasare s-ar putea desfiinta o treime din teatre, la nivel național. 

Din acest motiv, este posibil ca acest principiu al comasării instituțiilor să includă și câteva excepții, care ar urmează să fie discutate între liderii PSD și PNL într-o ședință care va fi organizată în jurul orei prânzului. Cu toate acestea, nu se va lua o decizie finală astăzi, ci miercuri atunci când ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar trebui să vină cu noi analize și noi scenarii de lucru pe masa partenerilor de guvernare. 

Potrivit surselor Euronews România, miercuri s-ar discuta și problema celuilalt pachet de act normativ, care include aplicarea de noi măsuri de fiscalitate, iar în cazul în care se va ajunge la un acord este posibil ca spre finalul săptămânii în curs, ambele acte normative să fie puse în transparență decizională, astfel încât să se mai ia un nou feedback din partea categoriilor interesate, până săptămâna viitoare când este posibil să avem și o decizie adoptată în Guvern pe aceste acte normative: Ordonanța de Urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare și o alta pe zona de fiscalitate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE