Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IMM-urile, afectate de măsurile fiscale. Antreprenor: „Noi, micii antreprenori, suntem boii mici care cară un car mare, umplut cu pensii speciale”

Ramona Mironeasa, un antreprenor care are un magazin de art&craft în Craiova, a povestit la Vocile care contează cum crede că va supraviețui acestor măsuri fiscal-bugetare anunțate de Guvern, în contextul în care proiectul de lege prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă.

Ramona Mironeasa, antreprenor: „Cu siguranță, o să ne afecteze (n.r. măsurile fiscale), pentru că sigur vom depăși acest prag. Este un prag, după părerea mea, foarte mic. Mie, ca să supraviețuiesc, îmi trebuie venituri mai mari de 25.000 de lei pe lună dacă împărțim acea sumă pe an. Numai chiria mea este 6.000 de lei, deci cu siguranță n-o să pot supraviețui cu acea sumă. Din păcate, o să trecem la pragul de 3%. O să ne afecteze foarte mult”.

„Afacerile mici sunt foarte afectate. Poate părea puțin, dar pentru noi este mult”.

Patron: „Suntem boii mici care cară un car mare. Car mare care e umplut cu pensii speciale, cu o gaură neagră în buget, cu vacanțe ale demnitarilor”

Ramona Mironeasa a înființat afacerea acum nouă ani și spune, cu emoție în glas, că statul român n-a ajutat-o prea mult în tot acest timp.

Ramona Mironeasa, antreprenor: „Aș vrea să spun că statul m-a ajutat, dar n-am simțit… De când am înființat această firmă, eu nu m-am simțit decât subjugată de stat pentru că ăsta-i adevărul. Am muncit pentru stat, pentru chirii, pentru salariați. Și nu exagerez. În nouă ani, tot ce-am câștigat am investit în acest magazin ca să crească mare și frumos, să am clienți mulți și mulțumiți. A venit pandemia, care ne-a afectat extraordinar de mult activitatea, din păcate… Cei mai mulți dintre clienții noștri au fost afectați și n-au putut să își mai continuie activitățile creative, fie că era vorba de școli, de grădinițe, care au fost închise, fie că a fost vorba de persoane care organizau diferite evenimente… Toți au fost într-o pauză care pe noi ne-a afectat foarte mult”.

„Abia anul trecut am început să ne revenim cât de cât la normal. Cum ne-am revenit? Am tăiat din cheltuieli. Și nu înțeleg de ce statul nu adoptă această metodă de salvare a țării, până la urmă. Când ești pe pierdere, primul lucru ca și antreprenor te gândești să tai cheltuielile și mai apoi să îți mărești veniturile, pentru că în situația asta de criză am fost și noi ca firmă și am preferat să închid un magazin, am preferat de la cinci să păstrez doar doi, nu am mărit prețurile în magazine pentru că clar nu era o ieșire din impas, îmi pierdeam clienții, era o povară pentru ei. Eu am redus cheltuielile, părerea mea e că asta ar trebui să facă și statul”.

Noi, micii antreprenori, microîntreprinderile, suntem boii mici care cară un car mare. Car mare care e umplut cu pensii speciale, cu o gaură neagră în buget, cu vacanțe ale demnitarilor, cu cheltuieli exagerate. Și noi, boii ăștia mici, tot tragem la carul ăsta mare și la un moment dat n-o să mai putem”.

Antreprenor: „O să lupt / Până își dă boul ultima suflare”

Care e mesajul pentru Guvern. Ce le-ați spune domnilor Boloș și Ciolacu?

Ramona Mironeasa, antreprenor: „Să aibă grijă de oamenii mici, de firmele mici. Anul trecut, m-am bucurat foarte mult pentru că mulți clienți de-ai noștri au venit și ne-au spus că și-au înființat SRL-uri și PFA-uri, așa că m-am bucurat și am spus că, uite, lumea intră în legalitate, lumea o să înceapă să plătească contribuții pentru veniturile pe care ei le fac din handmade și suntem mai mulți. Picătură cu picătură se face mult”.

„Dar mă tem că cu aceste suprataxări și cu această japcă fiscală, mulți dintre ei o să renunțe și la firme, și să lucreze legal, se vor întoarce la vânzările pe Facebook, la munca la negru, dai vecinului, îți plătește și nu fiscalizezi acești bani. Statul o să piardă și din contribuții, o să piardă și din contribuțiile angajaților care sunt la aceste firme…”

Antreprenorul din Craiova a spus și dacă există sau nu riscul să își închidă afacerea.

Ramona Mironeasa: „De nouă ani de zile, lupt cu tot felul de greutăți și o să lupt și de data asta, chiar dacă mă seacă de puteri. Am făcut un lucru atât de frumos, am luptat atât de mult, încât consider că trebuie să lupt în continuare… Până își dă boul ultima suflare, știți cum este. Dar să știți că mulți nu au puterea mea (…) Pasiunea cu care am înființat firma a rămas până acum și am clienți atât de frumoși, e o activitate atât de frumoasă, încât o să lupt și cu dinții să țin de ea”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE