Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chiriile, o provocare pentru studenți. Prețurile ridicate îi obligă pe aceștia să lucreze part-time

Chiriile în marile centre universitare au crescut cu până 23% doar într-un an, arată datele din piața imobiliară. Cererea pentru cămine este mare și locuri sunt insuficiente, așa că studenții spun că sunt nevoiți să lucreze part-time pentru a face față unei chirii într-un oraș mare din România.

Chiriile de buget, foarte rare

Mai sunt doar câteva zile până la începutul noului an universitar, iar în orașele mari, studenții mai găsesc cu greu o chirie acum, iar preturile sunt tot mai piperate.

În calitate de student, căutarea și găsirea unei chirii în Iași reprezintă o adevărată cursă, o provocare. Dacă o garsonieră ajunge la aproape 280 de euro pe lună, apartamentele ajung și până la 500 de euro. Cu siguranță, pentru a sta în chirie ca student trebuie să ai un job.

Alexandru Barbu, student: ”Eu am ales să stau la cămin din mai multe puncte de vedere, unu ar fi cel financiar, al doilea ar fi pentru că suntem colegi și aici toată lumea este cu toată lumea, este un spirit foarte unitar. Unii dintre noi și-ar permite și o chirie doar că sunt foarte scumpe, iar aici avem beneficiu că nu plătim utilități.”

Valerian Florea, agent imobiliar: ”Pe partea de studenți, e aproximativ două luni sunt căutări super intense. A dispărut stocul de apartamente la închiriat, iar cererea este în continuare foarte mare, prețurile au crescut cu cel puțin 50 de euro la fiecare tip de proprietate. Dacă închiriai cu 300, acum închiriezi cu minimum 350 sau chiar 400, depinde de zonă. Cele de buget scăzut sunt foarte rare, în general sunt mai mici, nu sunt renovate, mobilier mai vechi.”

Prețul chiriilor, în creștere

La Cluj situația este similară, dar prețurile chiriilor sunt mult mai ridicate.

Lehel Toth, agent imobiliar Cluj: ”O garsonieră, dacă vorbim de o construcție veche, pornește de la 300 de euro. La o construcție nouă, un apartament cu o cameră ajunge până la 450 de euro. Studenții de obicei merg în blocuri vechi, caută apartamente de 2 camere, pentru ca fiecare să aibă camera lui individual, iar chiriile sunt puțin mai mici, iar blocurile sunt poziționate mult mai bine față de cele noi.”

Chiriile au crescut în medie de la 7% până la 23% în ultimul an, potrivit datelor din piață. În București și Cluj, creșterea este un jur de 13-15%, în timp ce Constanța are cea mai mare creștere de prețuri la chirii.

Daniel Crainic, marketing manager site imobiliare: ”Astăzi, pentru o cameră, un studio sau o garsonieră trebuie să scoatem din buzunar, în medie, 310 euro în București, 320 de euro în Cluj și 280 de euro în Iași, iar Timișoara este mult mai abordabilă, prețul mediu este de 220 de euro. Dacă e să vorbim de două camere, ne apropiem de suma de 500 de euro pentru București și Cluj, vorbim de 350 de euro ca medie în Iași și Timișoara.”

Chiriile vor continua să crească pe fondul inflației și a măsurilor fiscale anunțate de Guvern, spun experții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE