Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amendament privind naționalizarea Pilonului 2 de pensii, "strecurat", fără știrea nimănui, printre măsurile fiscale

Chiar cu câteva ore înainte ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pentru măsurile fiscal-bugetare, a fost descoperit un amendament care, aparent, întrunea consensul PSD și PNL și care aducea modificări Pilonului II de pensii private. Mai exact, o măsură care putea avea ca efect naționalizarea parțială a Pilonului II de pensii, subiect care a inflamat spiritele tocmai de pe vremea lui Liviu Dragnea.

Cum s-a strecurat amendamentul privind posibilitatea naționalizării pensiilor private

Potrivit acestei naționalizări parțiale a Pilonului II de pensii, toți contribuabilii la acest pilon erau obligați ca, până pe 31 martie 2024, să notifice în scris dacă sunt de acord să mai cotizeze la acest Pilon II, sau toate contribuțiile lor merg la sistemul public de pensii. În caz contrar, dacă nu era observată această chestiune și dacă nu se venea cu această notificare scrisă pe ultima sută de metri, se făcea automat acest transfer la sistemul național de pensii.

Unele surse afirmă că PSD ar fi încercat "o tactică mascată", iar deputații liberali s-au opus și au spus că nu vor semna nimic. Întrebați cum de a apărut brusc această problemă gravă, fără știrea nimănui, reprezentanții puterii au încercat unele explicații, iar vicepreședintele grupului liberalilor din Camera Deputaților, Florin Roman, spune că cea care a inițiat și a elaborat acel amendament ar fi nimeni alta decât secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, cea care este cunoscută ca fiind în spatele oricărui proiect de buget elaborat în ultimii ani. Iar aceasta ar fi făcut totul fără știința superiorului ei ierarhic, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Drept urmare, acest amendament a fost eliminat.

Florin Roman: "Acest lucru s-a mai discutat pe la colțuri, nimic asumat. Astăzi am fost vigilenți, pentru că ne așteptam ca o asemenea surpriză să apară. Eu nu am spus că domnul Boloș știe sau nu știe, ci am spus că autorul acestui amendament este doamna secretar de stat. Acel amendament a fost lucrat de ea. Nu știu dacă domnul Ciolacu știa, dar nici nu cred că era străin de acest subiect, pentru că nu cred că doamna secretar de stat ar fi dat drumul. Dar nu vreau să fac acuzații fără acoperire.

Cert este că noi avem aceasă informație, că autoarea acestui text e doamna secretar de stat. Am depus un amendament asumat de PNL, prin care noi spunem că nu se umblă la Pilonul II de pensii, să fie clar că nu ne asumăm politic asemenea chestiune. Iar în această perioadă, se vorbea pe surse că ar fi o susținere din partea noastră. Am clarificat acest aspect prin depunerea acestui amendament".

Reacția PSD: "PNL își dorește să-și aroge niște victorii în această perioadă"

Gabriel Zetea, deputat PSD: "Nu poate un secretar de stat să propună amendamente în Parlamentul României. Este apanajul constituțional al parlamentarilor de la Putere sau din Opoziție să depună amendamente. Și eu am văzut pe surse discutându-se despre o propunere despre un amendament privind modificarea Pilonului II de pensii. Pot să vă spun cu certitudine că în PSD nu a existat o astfel de discuție. Singura dezbatere despre susținerea sau nu a acestei propuneri a fost în interiorul PNL.

Eu îl înțeleg și pe domnul Roman, PNL își dorește să-și aroge niște victorii în această perioadă. Ei au câștigat războiul că nu s-a mărit TVA, deși nimeni nu a propus asta, au câștigat războiul că nu s-a mărit cota unică, deși nimeni nu a propus asta, așadar niște victorii închipuite, pe care PNL tot încearcă să le fluture în spațiul public, având în vedere că acest amendament nu există, nu este pe masa Guvernului, nu e semnat, asumat de niciun parlamentar.

PSD spune clar nu de acum, ci de mai multă vreme, că vrem să avem, în spațiul public, o dezbatere nu despre desființarea, nu despre naționalizarea Pilonului II, e o prostie, ci putem să discutăm despre oportunitatea de a da dreptul celor care sunt beneficiari ai acestor bani să opteze sau nu la fondul de pensii. Dar e o discuție viitoare. Putem să ducem discuția în zona ipotetică. Se poate face o dezbatere despre rentabilitatea fondurilor de investiții care au banii românilor la fondul 2 de pensii și care, având în vedere inflația de anul trecut, nu prea au adus un plus. Și despre faptul că pensiile din sistemul public cel puțin cu rata inflației sunt acoperite. Se pot face astfel de discuții, dar nu astăzi."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE