Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina face progrese în procesul de aderare la UE, dar încă insuficiente. Ce obiective trebuie să îndeplinească

Publicat de: Euronews

Comisia Europeană a transmis miercuri, într-o evaluare intermediară, că Ucraina a făcut progrese pentru a putea începe negocierile de aderare la UE, dar a subliniat că mai multe criterii nu au fost încă îndeplinite, au declarat surse diplomatice, potrivit AFP.

Potrivit raportului oral prezentat la Bruxelles ambasadorilor celor 27 de ţări membre de către comisarul european pentru extindere, ungurul Oliver Varhelyi, Ucraina a îndeplinit două dintre cele şapte condiţii impuse de UE pentru lansarea negocierilor de aderare.

"Două sunt îndeplinite şi cinci sunt la un anumit nivel de progres", a spus un diplomat.

UE a acordat Ucrainei statutul de candidat, într-un gest extrem de simbolic, în iunie anul trecut, în urma invaziei Rusiei.

Ucraina are de îndeplinit șapte obiective

Comisia a definit şapte obiective de referinţă pentru Kiev drept condiţii pentru începerea negocierilor de aderare, inclusiv consolidarea luptei împotriva corupţiei larg răspândite şi reformele judiciare.

"Nu ar trebui să tragem concluzii pripite", a subliniat un diplomat. "Nu este concludent în acest stadiu. Raportul real va fi prezentat în octombrie", a insistat el.

Cele două condiţii îndeplinite sunt reducerea influenţei politice în mass-media şi reformele sistemului judiciar, au declarat diplomaţii europeni.

Dar lupta împotriva corupţiei rămâne o problemă, au recunoscut diplomaţii după prezentarea Comisiei. Preşedintele ucrainean Volodimir "Zelenski a avertizat că nu poate lupta împotriva Rusiei şi a oligarhilor în acelaşi timp", a subliniat unul dintre ei.

Kiveul vrea să înceapă negocierile de aderare în acest an

Kievul face presiuni pentru începerea negocierilor de aderare în acest an, dar deschiderea negocierilor necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE.

În timp ce Polonia şi statele baltice susţin cererea de aderare a Kievului, unele, cum ar fi Germania şi Olanda, nu doresc să grăbească procesul.

"Ne întrebăm dacă este posibil să se obţină rezultate durabile în patru luni, dacă nu este deja cazul astăzi", a comentat un diplomat sceptic.

În plus, Ungaria şi Grecia nu îşi ascund supărarea faţă de lista neagră întocmită de autorităţile ucrainene pentru a sancţiona companiile şi persoanele acuzate că au ajutat efortul de război rusesc.

Budapesta a denunţat "atitudinea din ce în ce mai ostilă a Ucrainei faţă de Ungaria", după ce banca ungară OTP a fost inclusă pe listă, decizia fiind calificată drept "nejustificată", iar Atena a amânat adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în semn de protest faţă de includerea armatorilor greci pe lista cu sancţiuni, a declarat miercuri un reprezentant al unui stat membru.

Republica Moldova, căreia i s-a acordat statutul de candidat în acelaşi timp cu Ucraina, a îndeplinit doar trei din cele nouă condiţii pentru deschiderea negocierilor de aderare. Iar Georgia a îndeplinit trei dintre cele douăsprezece criterii stabilite pentru statutul de candidat, au spus diplomaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE