Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina nu va adera curând la Uniunea Europeană și NATO

Eforturile Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană și în NATO înregistrează progrese, însă nu suficient de mari pentru începerea negocierilor.

Până acum, statul aflat în război din februarie 2022, îndeplinește doar două din cele şapte condiţii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Executivul blocului comunitar va sublinia totuși progresele înregistrate în ciuda războiului declanșat de Rusia, potrivit Reuters care citează surse din UE, scrie Agerpres.

Ucraina a primit statutul de candidată la aderare la patru luni după începutul războiului, însă a fost o decizie mai degrabă simbolică. UE a stabilit șapte condiții pentru a lansa negocierile de aderare, iar Kievul a solicitat începerea negocierilor în acest an.

Raportul executiv al Comisiei Europene reprezintă o etapă importantă în acest proces. Susținătorii Ucrainei speră că raportul va culmina cu o decizie a celor 27 de țări membre ale blocului comunitar în decembrie de a începe negocierile cu Kievul.

Care sunt condițiile îndeplinite

Doi reprezentanţi ai UE, care au consultat raportul, au menţionat că până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii, referitoare la reforma sistemului judiciar şi la legea presei. Ei au precizat că raportul pune accentul pe aspectele pozitive.

"Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv. Nu este vorba despre cosmetizarea realităţii, ci despre recunoaşterea progreselor; de exemplu, au existat cazuri anticorupţie vizibile", a declarat unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului.

În ultimele luni, în Ucraina au fost mediatizate câteva cazuri anticorupţie importante, precum arestarea şefului Curţii Supreme pentru luare de mită în valoare de 2,7 milioane dolari.

Alte criterii necesare pentru începerea negocierilor:

  • reforma Curţii Constituţionale,
  • adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a spălării banilor,
  • legi pentru ţinerea sub control a oligarhilor,
  • apărarea drepturilor minorităţilor naţionale.

Polonia şi ţările baltice sprijină o procedură rapidă de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, în timp ce ţări membre occidentale, precum Franţa, Germania şi Olanda, sunt mai reticente faţă de această idee.

Aderarea Ucrainei la NATO

Parlamentul European cerea săptămâna trecută aliaților NATO să deschidă calea pentru ca Ucraina să se alăture alianței militare.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general, a declarat luni că liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie.

"La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale", a declarat acesta.

El a precizat totuşi că liderii vor discuta la summit despre cum se poate apropia Ucraina de NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE