Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Curții Supreme a Ucrainei, prins în flagrant în timp ce primea mită trei milioane de dolari

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a anunţat că investighează fapte de corupţie pe scară largă ce ar fi fost comise în cadrul Curţii Supreme a ţării. Procurorii au făcut publică o fotografie cu teancuri de dolari aliniate pe o canapea. Chiar dacă anchetatorii din cadrul NABU nu au nominalizat vreo persoană acuzată de corupție, două publicații ucrainene au dezvăluit că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Vsevolod Kniaziev, a fost arestat sub suspiciunea de luare de mită în valoare de trei milioane de dolari, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Președintele Curţii Supreme a Ucrainei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de aproape trei milioane de dolari, conform publicației Ukrainska Pravda.

Agenția Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent informațiile despre arestarea lui Kniaziev.

Procurorii anticorupție de la Kiev au publicat fotografia cu teancurile de dolari pe pagina de Facebook a instituției. Anchetatorii au dezvăluit că descoperirea a fost făcută în urma investigațiilor realizate de NABU şi de Procuratura Specială Anticorupţie (SAP).

”NABU şi SAP au descoperit acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme, în special o schemă care permite obţinerea de avantaje necuvenite de către conducerea şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie", se arată în comunicatul NABU și SAP.

"Acţiuni urgente de investigaţie sunt în curs de desfăşurare", se mai spun în text, din care nu rezultă clar cine se presupune că ar fi dat mită, cui şi de ce.

Președintele Curții Supreme a Ucrainei, acuzat de corupție

Vsevolod Kniazev a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme în octombrie 2021. De altfel, preşedintele Volodimir Zelenski a promis în mod repetat o luptă mai hotărâtă împotriva mitei, un flagel pe larg răspândit în Ucraina, notează sursa citată.

Zelenski vrea astfel să arate că Ucraina este pregătită să negocieze pentru aderarea la UE. De altfel, oficialii de la Bruxelles au făcut din lupta împotriva corupţiei o condiţie prealabilă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În pofida progreselor realizate în ultimii ani, Ucraina se clasează pe locul 116 din 180 de ţări într-un clasament al Indicelui de percepţie a corupţiei realizat de Transparency International.

Vsevolod Kniazev a fost arestat, au precizat surse citate de publicațiile ucrainene Zerkalo nedeli şi Ukrainska Pravda. Agenția Reuters a mai precizat că nu a reuşit să îl contacteze imediat pe Kniaziev.

Potrivit surselor citate de Zerkalo nedeli, banii proveneau de la susţinătorii unei hotărâri judecătoreşti în favoarea miliardarului ucrainean Konstantin Jevago, patronul uzinei din domeniul mineritului Ferrexpo. Bărbatul a fost arestat în Franţa în decembrie, la solicitarea Kievului, sub acuzaţia de deturnare de fonduri.

Omul de afaceri a spus instanţei că nu a făcut nimic rău şi că nu ar trebui extrădat.

În schimb, sursele citate de Zerkalo nedeli au menționat că percheziţiile erau în curs de desfăşurare la domiciliile altor 18 judecători ai Curţii Supreme, implicaţi în dosarul legat de firma lui Jevago Ferrexpo.

Dosarul vizează răscumpărarea a aproximativ 40,2% din acţiunile filialei din Ucraina a companiei, Ferrexpo Poltava Mining, care a fost vândută lui Jevago şi altor părţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE