Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE convine asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce conține acesta

Uniunea Europeană a convenit miercuri după-amiază să aplice Rusiei o nouă serie de sancțiuni în legătură cu invazia din Ucraina. Principalul obiectiv al celui de-al 11-lea pachet este de a lua măsuri împotriva eludării sancțiunilor multiple care au fost impuse începând cu februarie 2022.

Ce conține noul pachet?

Bruxelles-ul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de creșterea abruptă a exporturilor UE către țările de la periferia Rusiei, precum Armenia, Uzbekistan și Kazahstan, un posibil semnal de alarmă că articolele interzise ajung în mâinile Kremlinului.

Noile sancțiuni consolidează interdicțiile de export și vizează companiile din afara Rusiei suspectate că participă la evaziune.

De asemenea, acestea introduc un mecanism nou pentru a restricționa vânzarea, furnizarea și transferul de tehnologie sensibilă și de produse cu dublă utilizare către alte țări care se consideră că permit eludarea.

Mecanismul marchează o evoluție importantă în politica externă a UE, însă oficialii afirmă că acesta va fi utilizat doar în ultimă instanță, în cazuri excepționale.

În plus, cele mai recente sancțiuni includ pe lista neagră 71 de persoane și 33 de entități acuzate că sunt implicate în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Se află companiile din China pe lista de sancțiuni?

Detalii specifice nu au fost disponibile imediat. Nu este clar dacă vreo companie chineză a fost adăugată pe lista finală, care a fost rescrisă intens în timpul mai multor runde de negocieri între ambasadorii de la Bruxelles.

''Salut acordul politic asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni", a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

''Acesta va da o nouă lovitură mașinăriei de război a lui Putin prin restricții mai stricte la export, vizând entitățile care sprijină Kremlinul. Instrumentul nostru anti-circumvenție va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile sancționate''.

Descoperirea vine la doar câteva ore după ce autoritățile ucrainene au decis să suspende temporar lista celor cinci companii maritime grecești incluse pe lista ''sponsorilor internaționali ai războiului''.

Grecia și Ungaria au blocat timp de săptămâni întregi acordul privind noile sancțiuni, propuse în urmă cu mai bine de o lună, în semn de protest față de desemnarea companiilor lor naționale.

Cu toate acestea, Kievul a păstrat intactă listarea OTP Bank, cea mai mare bancă comercială din Ungaria. Noile sancțiuni vor intra în vigoare după publicarea lor în jurnalul oficial al UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE