Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moldova aderă la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

29 septembrie 2023 este o dată care va intra în istorie pentru Moldova. Este data la care moldovenii au semnat cu Uniunea Europeană acordul prin care devine stat participant în Mecanismul de protecție civilă al UE. Cei care au parafat actele au fost comisarului pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, și ministrul afacerilor interne, Adrian Efros.

Moldova aderă la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

Urmează ca acest acord să fie ratificat, moment în care el se va fi aplicat cu titlu provizoriu până la intrarea deplină în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Acordul se referă la gestionarea riscurilor în caz de dezastru.

Janez Lenarčič, comisar pentru gestionarea crizelor: "Sunt mândru să îi urez astăzi bun venit Republicii Moldova în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de protecție civilă al UE. Atunci când atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a avut ca rezultat faptul că mii de ucraineni s-au refugiat din calea războiului, Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere.

Doresc să le mulțumesc autorităților de protecție civilă din Republica Moldova pentru eforturile depuse. Prin aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de protecție civilă al UE ne putem îmbunătăți în mod semnificativ gradul de pregătire pentru situații de urgență și putem construi un sistem mai rezilient de gestionare a riscurilor în caz de dezastru în Europa. Împreună suntem mai puternici."

Până acum, Moldova a beneficiat de acest mecanism la momentul declanșării invaziei de către Rusia în Ucraina. Atunci, milioane de ucraineni au părăsit țara și mulți au rămas în Moldova. Uniunea Europeană a sprijinit Moldova cu 48 de milioane ed euro sub formă de ajutor umanitar de la începutul războiului.

De asemenea, la începutul acestui an, UE a mobilizat 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale din Republica Moldova.

Ca membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE, Moldova va putea nu numai să primească sprijin imediat, ci și să furnizeze asistență țărilor afectate de dezastre naturale sau provocate de om, prin intermediul mecanismului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE