Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ungaria nu va susține Ucraina în niciun for internațional. Condițiile anunțate de premierul Viktor Orban

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internațional câtă vreme nu sunt restabilite drepturile minorității maghiare din Transcarpatia. Anunțul a fost făcut de premierul ungar Viktor Orban, luni, la deschiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului de la Budapesta. De asemenea, el a avertizat că parlamentarii ungari nu se vor grăbi să ratifice aderarea Suediei la NATO, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

Viktor Orban a acuzat Ucraina că ”hărţuieşte” de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă”.

Șeful Guvernului de la Budapesta a amintit că în şcoala maghiară din oraşul ucrainean Muncaci au fost interzise imnul şi drapelul ungar la ceremonia de început de an şcolar.

Prin urmare, ”nu sprijinim Ucraina în nicio chestiune pe scena internaţională până când nu va restabili legile care garantează drepturile maghiarilor", a precizat premierul ungar Viktor Orban, care a promis că Guvernul său va lupta pentru drepturile maghiarilor din Transcarpatia, în toate forurile internaţionale.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a prezentat în discursul său de luna aceasta despre Starea Uniunii o viziune a unei Uniuni Europene care să includă şi Ucraina. În decembrie, statele membre UE ar urma să decidă dacă permit începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, o hotărâre ce implică unanimitatea celor 27 de state membre.

Motivul pentru care au apărut tensiuni în relațiile dintre Ungaria și Ucraina

Relațiile dintre oficialii de la Kiev și cei de la Budapesta au devenit tensionate, în condițiile în care Guvernul ungar a acuzat în repetate rânduri încălcarea minorităţii maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia. Aceste legături s-au deteriorat și mai mult, după ce premierul Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia.

În luna iunie, Moscova a predat Budapestei 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, ceea ce a provocat indignarea Kievului. De altfel, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a precizat că numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în Armata ucraineană au murit pe front.

Ungaria și Turcia, statele membre NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la Alianță

Totodată, în discursul susţinut în Parlamentul de la Budapesta, Viktor Orban a spus că Ungaria nu se grăbeşte să ratifice aderarea Suediei la NATO.

”Mă întreb dacă există ceva urgent care să ne forţeze să ratificăm aderarea Suediei la NATO. Dar nu văd nicio astfel de circumstanţă", a spus Orban, conform sursei citate.

Afirmațiile lui Viktor Orban vin în contextul în care Ungaria și Turcia sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă.

Oficialii de la Ankara acuză Guvernul de la Stockholm de lipsă de cooperare în ceea ce privește extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă. În schimb, Ungaria le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa Executivului condus de Viktor Orban.

Totuşi, ministrul Peter Szijjarto a asigurat că Ungaria nu va amâna în continuare ratificarea aderării Suediei la NATO dacă Turcia îşi ridică obiecţiile faţă de intrarea acestei ţări în Alianţă.

UE a blocat banii din PNRR-ul Ungariei

Aflat de 13 ani la conducerea unui Guvern conservator, Viktor Orban are o relaţie tensionată cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.î

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE