Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania, printre țările UE cu cel mai mare număr de tineri fără loc de muncă și fără studii. De ce se întâmplă acest fenomen

În Spania, 17% din populație nu studiază și nici nu lucrează. O cifră peste media OCDE de 15%. Deci, de ce se întâmplă acest lucru?

Un spaniol în vârstă de 21 de ani încearcă să scape de eticheta de "nini", așa cum sunt cunoscute în țară persoanele care nici nu studiază, nici nu muncesc, dar perspectivele nu sunt foarte mari.

Ultimul loc de muncă a fost în ianuarie 2022, a fost acela de a cumpăra și vinde produse. După aceea, nu a avut noroc în găsirea unui alt loc de muncă, așa că a decis să se întoarcă la școală și să își termine studiile, potrivit Euronews.com.

El nu a primit nicio ofertă de muncă de când a terminat studiile liceale înainte de vară, deși caută activ una.

De ani de zile, Spania suferă de un flagel persistent: rămâne una dintre țările europene cu cea mai mare proporție de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care nu studiază și nici nu lucrează.

Cu 17%, se situează peste media Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de 15%, conform ultimului raport Education at a Glance 2023.

Dintre țările UE, Republica Cehă, Italia și România au procente mai mari (31%, 24% și, respectiv, 22%), în timp ce Grecia are un procent similar cu cel al Spaniei.

La celălalt capăt al scalei se află Suedia, Norvegia și Germania, unde procentul de persoane inactive este sub 10%.

De ce Spania ocupă primul loc în clasament

Pentru Nacho Sequeira, directorul general al Fundației Exit, care lucrează pentru a reduce rata de abandon școlar în rândul tinerilor vulnerabili, problema constă într-o "combinație explozivă".

În timp ce în unele țări învățământul este obligatoriu până la vârsta de 18 ani, în Spania acesta este de 16 ani.

"Realitatea ocupării forței de muncă este că un tânăr sub 18 ani nu este angajat nicăieri, așa că de ce îi lăsăm să abandoneze școala la 16 ani?", a adăugat el.

În cel mai recent raport al OCDE, Sequeira este revoltat de o statistică, pe care o descrie ca fiind o "problemă gravă". Pentru el, cazul Spaniei este foarte diferit de cel al altor țări.

În cadrul "ninis" există două profiluri diferite: cei inactivi și șomerii. Cu toții nu studiază și nici nu lucrează, dar există unii care caută cu disperare un loc de muncă, iar alții care nu vor să o facă.

"În majoritatea țărilor există mult mai multe persoane inactive decât șomeri care caută activ un loc de muncă. În Spania, însă, este adevărat contrariul. Sunt mai mulți tineri care caută un loc de muncă și nu-l găsesc", explică el.

Dar perspectivele s-ar putea schimba. Gara Rojas, analist la OCDE, a petrecut ani de zile studiind cifrele pentru diferite țări.

Ceea ce a observat ea și a surprins în rapoarte este că datele Spaniei, în ceea ce privește numărul de "ninis", au scăzut sub 20% în 2017, apoi la 19% în 2021 și la 17% în 2022.

Datele arată că tendința a fost pozitivă în ultimul deceniu, iar cifra din 2022 este una dintre cele mai bune din 2008 încoace, potrivit analistului OCDE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE